Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Мисия парамедик: В помощ на хората и Спешната помощ

  06.08.2022

  В началото на 2022 година във Военномедицинска академия (ВМА) започна своето обучение първата група по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

  Освен богатата теоретична част, обучаемите преминават и интензивни занятия във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, като участват в сценарии, симулиращи инциденти с множество пострадали.

  При една от тях парамедиците са активирани след инцидент в планината – 24 ученици и трима учители се намират на зимен лагер. Въпреки предупрежданията за опасност от лавина, част от тях карат ски навън, а останалите карат кънки в близкото заледено езеро. Лавина затрупва скиорите, ледът на езерото се пропуква, чупи се и няколко ученици падат в студените води. Двама успяват да изплуват, но се гмуркат отново, за да спасят други трима. Има 10 пострадали, които са с различни травми. Една от учитеките  е бременна и започва да ражда.

  В тази ситуация парамедиците трябва да приложат на практика много от техниките и алгоритмите за реакция, които сме им представили на теория. Изключително важно е бързо да могат да се ориентират в ситуацията, затова и трябва да са добре подготвени. Основната им задача е стабилизиране на пострадалия и оказване на долекарска помощ, коментира капитан д-р Марияна Иванова, която е асистент в Катедра „Военн медицина”.

  По думите й, освен уменията за взимане на отговорни решения и работа в екип, на парамедиците е необходима и огромна  физическа и психическа сила, защото много често са сами на терен.