ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  За първи път в България: Лекари преминаха курс по морска медицина

  27.10.2016

  МБАЛ-Варна към ВМА връчи първите удостоверения на участниците в курса по „Морска медицина” за лекари, който се проведе от 10 до 14.10.2016 г. 
   
  Подобен проект се провежда за първи път в България, а негов ръководител е проф. д-р Христо Бозов, дм – началник Катедра „Анестезиология, морска и интензивна медицина” към Военната болница в мосрката ни столица.
   
  Удостоверенията бяха връчени от полк. доц. д-р Ивайло Въжаров, дм – началник МБАЛ-Варна към ВМА. Той пожела на участниците в курса да приложат в практическата си дейност получените теоретични познания.
   
  Д-р Весела Бонева – невролог и консултант към Норвежкото посолство, заяви, че е изключително удовлетворена от получените знания по една сравнително нова специалност, каквато е морската медицина. 
   
  Д- р Надя Дюлгерова – консултант към Италианското министерство на здравеопазването, подчерта, че за първи път не само в България, но и в Югоизточна Европа е организиран курс по Морска медицина.
   
  Д-р Евгени Гюрджев сподели, че в неговата ежедневна работа, като общопрактикуващ лекар ще може да дава полезни съвети,  не само на работещи в мореплаването, но и на водолази. 
   
  Александър Ангелов, който е военнослужещ във ВМС и завърши курса за „Оператор на барокамера”, даде предложение курсът по Морска медицина да се провежда и с немедицински лица, предвид достъпния и популярен език на лекторите – проф. Христо Бозов, дм, доц, Снежа Златева, дм, полк. д-р Никола Шопов, дм, д-р Милена Янева и оп. Костадин Костадинов.
   
  В крайна сметка. Проф. Бозов обеща, че подобен курс, с участието и на немедицински лица, ще има и през следващата година.