ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Проф. д-р Никола Владов е „Лекар на годината – 2016”

  20.10.2016

  „Лекарят трябва да прави най-доброто за пациентите си, дори когато това му струва много усилия и средства”, казва проф. д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.
   
  Житейският му път започва от София, на 19 октомври 1960 г. Двадесет и осем години по-късно той е вече дипломиран лекар и работи в хирургичното отделение на МБАЛ-Пирдоп.
   
  Постепенно хирургията, която е една от най-дръзките области в медицината, става негова съдба. През 1993 година постъпва в Хирургическа клиника на „Пирогов” и същата година придобива специалност по хирургия.
   
  След изключително полезна специализация в Париж по жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия, лекарят набира огромен опит в хирургичната клиника на Районната болница в град Бежа, Тунис.
   
  Завърнал се в България през 1998 г., става началник на хирургично отделение в Панагюрище, а по-късно - началник на Първа хирургична клиника при МБАЛ –  Пазарджик.
   
  Защитава дисертация на тема - „Хирургично лечение на ехинококови кисти, отворени в жлъчните пътища” и придобива научна и образователна степен „Доктор по медицина”. Избран е за началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА.  
   
  Амбициозният медик не се задоволява с постигнатото. Специализира „Чернодробна трансплантация” в Париж и „Лапароскопска колопроктология” в Италия. Става ръководител на Програма за чернодробни трансплантации при ВМА.
   
  Оглавява Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. Защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса” и постига нови върхове в професионалното си развитие – става „Доктор на медицинските науки” и „професор“. Две години след това е признат за почетен член на Френската академия по хирургия.
   
  Като началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Владов се чувства отговорен за по-младите и  при всяка възможност им припомня най-ценния съвет, който е получил от учителите си - лекарят, макар и постигнал успехи, не бива да се възгордява и да се взима прекалено на сериозно. Просто  трябва да прави най-доброто за пациентите си. Това понякога отнема на проф. Владов много усилия и средства, но пък му носи удовлетворение за изпълнен професионален и човешки дълг.
   
  По думите му, цената на успеха е денонощен труд, отдаденост и много лишения, за които той не съжалява.

  Кой е специалистът, човекът и приятелят Никола Владов - вижте в краткия филм, който БЛС подготви специално за него!

  Снимки: БЛС