Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки граждани прегледани безплатно за хернии във ВМА

  14.04.2022

  Десетки граждани се възползваха от безплатните консултации за лечение на хернии във Военномедицинска академия (ВМА).

  Специалистите от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология отчетоха засилен интерес към кампанията, което е напълно обяснимо, тъй като хернията е често срещано заболяване, което го прави и едно от социалнозначимите в България.

  Симптомите са подуване и болка, диагнозата се поставя след консултация с хирург, а лечението е само и единствено оперативно.

  Колкото повече пациентите се бавят, толкова повече се влошава прогнозата, рецидивите стават по-големи и по-чести и операцията е по-тежка, с повече усложнения, коментира д-р Георги Коташев, който е един от най-изявените хирурзи в областта на миниинвазивното лечение при хернии на предна коремна стена и ингвиналния канал.

  Той уточни, че носенето на колан е ефективно само след оперативна интервенция, при това за 1-2 месеца. Преди операцията коланът е  абсолютно безсмислен, независимо дали става дума за ингвинална херния или за херния на предна коремна стена.