Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Началникът на ВМА с признание от граждани за битката с COVID-19

  02.04.2022

  Гражданска инициатива отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, професор Тодор Кантарджиев и доцент Ангел Кунчев в знак на признателност за усилията им в битката с пандемията от COVID-19.

  „Благодарност към ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доц. Кунчев” е групата във Фейсбук, кято обедини стотици наши сънародници от цялата страна.  

  Това е едно скромно признание за първите предводители в битката с COVID-19 – членовете на Националния оперативен щаб. Тези хора с авторитета си опитаха да поведат народа в битката с вируса, за което претърпяха доста лични неприятности.  Все пак, услилията им спасиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на уважение, каза един от авторите на идеята адвокат Станислав Станев.

  Беше изключително напрегнато. Разчитахме много на опита, на това кой какво е прочел – ние имахме мобилизирани хора, които да търсят непрекъснато нови и нови материали, но ние трябваше да ги обработим, да разберем коя е най-вярната стъпка. Всъщност, не се оставихме да вървим след събитията, ние диктувахме събитията и мисля, че го направихме с чест. Затова сме изключително благодарни за Вашата оценка –  опитаха се през месеците да ни втълпят, че нямаме никаква подкрепа, но ние знаехме, че имаме опората на много от вас и наистина сме трогнати, каза генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

  Той припомни кадрите, които в началото на пандемията показваха медиите от  Китай, САЩ, Италия, Испания, Франция, кадри, които се запечатах в съзнанието на всеки един от нас:

  Това беше на нашия гръб. Разбира се, имахме подкрепата на всички институции и успяхме да не допуснем това нещо да се случи и в България. По време на първата вълна, която ние всички наричахме първа, но всъщност на графиката я няма. Да, за Италия я има, за Испания я има, за САЩ я има, за България я няма. Тогава всички западни издания пишеха как една малка България с примитивни средства успя да се справи. Справихме се, защото разбрахме, че трябва да не жалим никакви сили, да мобилизираме абсолютно всичко в обществото, за да може да успеем. И в края на краищата, когато завърши нашата активна работа като щаб, ние можеше спокойно да погледнем назад и да кажем колко много работа се свърши. Затова още веднъж благодарим от сърце за Вашата оценка.