Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА продължава да надгражда възможностите си

  17.03.2022

  Нашите болници са добри и ще стават още по-добри, с прекрасни специалисти. Затова ще продължим да надграждаме започналото укрепване на възможностите им.  Нашата философия на развитие е, че ВМА е болница, която има своите конкретни, основни и жизненоважни за държавата ангажименти – както в мирно, така и във военно време. Винаги съм казвал, че всеки български военнослужещ, независимо в коя част на България се намира, трябва да бъде обслужен по най-добрия начин, който не отстъпва по качество на лечението в  централната военна  болница в София.

  Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на ежегодния Командирски сбор на началника на ВМА с медицински офицери от цялата страна.

  През изминалите 4 години ние имахме съвсем ясен план как да се повишава готовността на ВМА във всичките й структури. В тази връзка болниците бяха окомплектовани с апаратура от последно поколение, която укрепва диагностичните и лечебни възможности. Акцентът винаги е бил във военната тематика, въпреки че тя има отражение и в мирновременната дейност на болниците, поясни още началникът на ВМА.

  Той подчерта, че военните болници ще бъдат поетапно реновирани – първоначално частично, а след това и в пълен обем. В това число и болниците за продължително лечение и рехабилитация в Банкя и Хисаря, чиято дейност е незаменима част от коплексното лечение не само на българските граждани, но и на военнослужещите и има много силен социален елемент.

  Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS изтъкна важността на обученията на бойните санитари във Военномедицинския симулационен тренировъчен център и добави, че предстои изграждането и на клиничен тренинг център с акцент върху анестезиологичните процедури и миниинвазивните процедури в областта на хирургията, гастроентерологията и травматологията.

  За медицинските ни пунктове във военните подразделения закупихме със средства от нашия бюджет най-съвременно оборудваните чанти за спешна помощ, които съдържат абсолютно всичко, което е необходимо за поддържане на жизнените функции на терен, подчерта още началникът на ВМА.

  Той изказа своята огромна благодарност към всички болници за активната им роля в преодоляването на кризата с COVID-19 по места. В тази връзка изтъкна разширяване възможностите на вирусологичните лаборатории:  В София вече завършихме ремонта и смея да кажа, че разполагаме с една от най-съвременните вирусологични лаборатории в момента, с огромни диагностични възможности. Продължаваме ремонтите в тази насока за укрепване и в други стратегически направления, каквито са микробиологичните лаборатории, токсикохимическите и самите клинични лаборатории. Те могат да бъдат полезни и в мирно време, и във военно време.

  Началникът на ВМА изказа задоволството си от отлично изпълнените задачи от всички екипи, били на задгранични мисии в Мали, Босна и Херцеговина, Афганистан, както и от обучението на курсантите по специалност „Военен лекар”.

  Продължаваме в същия дух да вербуваме колкото се може повече млади хора, мотивирани да служат в редовете на Българската армия и по-специално в редиците на ВМА, готови да защитят при нужда името на ВМА и на България, в която и да е точка на света, заключи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.