ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Бъбреците обичат течности

  10.03.2022

  Днес отбелязваме Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания. Целта е да се повиши информираността на хората за бъбречното здраве и за пореден път да се подчертае ключовата роля на профилактиката срещу бъбречните болести. Тази година мотото на кампанията е „Бъбречно здраве за всички“. По-конкретно, идеята е да се работи за преодоляване на пропуските в знанията за по-добра грижа за бъбреците.

  В Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания говори проф. Райна Робева – ръководител на Клиниката по нефрология на ВМА.

  Какво трябва да знаем за бъбречните заболявания?  Кои са основните видове, кое е най-често срещаното сред българите?

  Много е трудно да се каже кои са най-често срещаните бъбречни заболявания сред българите, защото има промяна в световен мащаб. Като цяло, нас специалистите най-много ни  интересува коя е заболеваемостта, която води до инвалидизация. Доскоро гломерулонефритите бяха най-често срещаните от тези, които водят до диализа. Но в последните години в целия свят, а и у нас, се забелязва тенденция, според която гломерулонефритите започнаха да отстъпват на диабетното бъбречно увреждане, особено при възрастните хора.

  Други често срещани увреждания са уроинфекциите, които за щастие в повечето случаи се овладяват и на които им трябва по-дълго време, за да предизвикат по-трайни бъбречни увреждания. Те са проблем, когато са актуални, защото водят до неработоспособност, до нарушено общо състояние, но при адекватно лечение се овладяват.

  Не трябва да забравяме и хипертонията, защото хипертоничният бъбрек е една от причините за появата на бъбречна недостатъчност, особено в по-късна възраст. Това е така, защото хипертонията е често срещана сред населението, тя неусетно води до съдови промени, които се отразяват и на бъбреците, предвид богатото кръвоснабдяване. Поради това, картината на хипертоничния бъбрек е често срещана, особено сред възрастните хора с дълъг „стаж” като хипертоници.

  Каква е симптоматиката на бъбречните заболявания и как се осъществява диагностиката? Има ли ясни признаци за ранно предупреждение?

  За изявена симптоматика можем да говорим главно при уроинфекциите и бъбречните камъни, защото там има болка, понякога има кръв в урината, т.е. на лице са оплаквания, които хората забелязват, които ги притесняват и които ги карат да се насочат към съответния специалист.

  При гломерулните увреждания, обаче, не винаги има видими оплаквания. И все пак могат да бъдат забелязани поява на отоци, на кръв в урината.

  Неслучайно, по-рано обърнах специално внимание на хипертонията. Това е едно заболяване, симптом, който може да бъде както причина за трайно бъбречно заболяване, когато се касае за хипертонична болест, така и – й белег на бъбречно увреждане, тъй като голяма част от бъбречните заболявания могат в различен етап от своето развитие да доведат до хипертония. Един път появила се, хипертонията се превръща в допълнителен фактор за бъбречно увреждане, т.е. пациентът влиза в един омагьосан кръг – болестта му прави хипертония, а хипертонията задълбочава още повече бъбречното увреждане.

  Кои са рисковите фактори за развитие на бъбречните заболявания?

  Рисковите фактори са много и са свързани с околната среда. На първо място това са всички видове инфекции – не само инфекциите на пикочните пътища, а и общите инфекции, които благоприятстват за отключването на имунните бъбречни заболявания.

  Важен момент е адекватното и правилно лечение на хипертонията.

  Ключов фактор за прогресията на вече съществуващо бъбречно заболяване е обезводняването  на организма, което е особено характерно през летните месеци. Бъбрекът обича прием на течности, т.е. възпитаването на всички хора, включително и на здравите, в това да се  пият достатъчно течности – литър и половина-два на ден, е много важно условие. Нашата препоръка е да се приема предимно вода, билкови чайове и да се избягват алкохола и газираните напитки, както и соковете, съдържащи консерванти.

  Активният начин на живот и спортът също имат своята важна роля за поддържането на добро бъбречно здраве, тъй като затлъстяването води до неблагоприятни специфични бъбречни увреждания.

  Каква е превенцията и кои са най-уязвимите групи?

  Голяма част от бъбречните заболявания протичат безсимптомно и пациентът не може да разбере, че има такова. Затова ролята на профилактичните изследвания е много голяма,  особено сред определени групи от населението, а именно  болни с хипертония, със захарен диабет, с подагра, с болести на съединителната тъкан. Те задължително трябва да правят изследвания на урината за наличие на еритроцити, левкоцити, белтък. Задължително трябва да се проверява и креатинина като мярка за състоянието на бъбречната функция.

  До какви усложнения може да се стигне?

  Най-неприятното усложнение е развитието на нарушението на бъбречната функция, което може да стигне и до краен стадий, когато се налага извънбъбречно очистване чрез някой от диализните методи и евентуално последваща трансплантация.

  Колко опасен може да бъде COVID-19 за хората с бъбречни заболявания?

  Коронавирусната инфекция наистина е опасна за хората с бъбречни заболявания.  Общо взето, COVID-19 прави така, че да се активират много хронични болести, които има даден човек, но и от самия COVID-19 може да се отключи някаква болест. В Клиниката по нефрология на ВМА, която също работеше като COVID-зона, имахме болни с гломерулонефрити, отключени от коронавирусната инфекция.

  Освен всичко останало, изветсно е, че COVID-19 уврежда малките кръвоносни съдове с микротромбози, което също може да засегне бъбрека и да доведе до поява на бъбречна недостатъчност.

  Вашият съвет за добро бъбречно здраве е?

  Колкото и банално да звучи – това е правилният начин на живот. А той включва активна физическа дейност и правилно хранене – без да се злоупотребява със солта и с приема на белтъчини. Важен акцент е приемът на много течности и избягване на тютюнопушенето.

  Хубаво е веднъж годишно да се правят изследвания на урина и на креатинин, както и стриктно да се следи артериалното налягане, особено при пациентите със захарен диабет, затлъстяване, подагра.