Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Международен ден на жената: Винаги уверени срещу предизвикателствата!

  08.03.2022

  Днес изказваме своето уважение и преклонение пред жената – майка, съпруга, баба, сестра, приятелка, и подчертаваме изключителния й принос в развитието на всички сфери на дейност.

  Днес специалните ни думи на благодарност са към дамите, които в условията на съвременната реалност бяха и продължават да бъдат на предна линия в борбата с коронавирусната инфекция, както и към всички от т.нар. „чисти клиники” на ВМА – борбени и уверени лекарки и професионалисти по здравни грижи.

  Наред с тях, на фронта срещу COVID-19, застанаха и ваксинационните екипи, които повече от година се борят за доверието на хората. От началото на ваксинационната кампания в България до 1 март 2022 година във всички военни болници в страната са поставени 179 287 дози, като 155 335 от тях са направени във ВМА-София.

  Дамата-първенец по направени имунизации е д-р Мария Георгиева. Тя е една от първите ваксинирани у нас, след което се включва активно и във ваксинационната кампания.

  Започнахме много ентусиазирано, защото вярваме, че това е единственият начин на този етап да се справим с предизвикателството COVID-19, казва специалистът, чийто професионален живот е изпълнен с много екстремни ситуации и изпитания. Д-р Георгиева е подполковник, началник на отдел „Авиационна медицина и авиомедицинска евакуация” на ВМА. Въпреки ангажиментите си във Ваксинационния център, тя продължава и с рутинните си задължения – през миналата година е участвала в множество авиомедицински евакуации, както и в редица военни учения, които й дават допълнителна натренираност като част от екипа по авиомедиицнска евакуация.

  По-голямото предизвикателство за мен лично бяха многото въпроси в самото начало. Хората идваха с осъзнатия си избор, че искат да се ваксинират и не ни се е налагало никого да убеждаваме, че трябва да го направи. Но имаше страшно много питания по отношение на вида ваксината, която е подходяща за прилагане при наличие на конкретно заболяване – сърдечно-съдови, ендокринни, онкологични и други, в кой период трябва да бъде направена... И ние трябваше да бъдем подготвени, за да можем да отговорим адекватно на всеки един въпрос. Затова много внимателно следяхме чуждия опит, базиран на научни доказателства – не можехме да си позволим да не отговорим на очакванията на хората, казва още д-р Георгиева и допълва:

  Имали сме и много комични ситуация, и много напрегнати такива, имали сме и дни, в които сме били много уморени – понякога правехме по 1800 имунизации на ден... Получавали сме и доста странни въпроси, но мисля, че успяваме да оправдаем доверието на хората. И това си личи по уважителното отношение, което показваха към целия екип. Особено вълнуваща е работата  – да успееш да ги накараш да ти се доверят, че няма да изпитат болка... да няма страх в очите им, да ги накараш да ти повярват.

  Вярата е водеща сила. И жените, според медика, трябва да вярват в себе си, да не се съмняват, да знаят, че ще се справят и че ще бъдат успешни.

  Аз наистина вярвам, че жената е по-силната, по-можещата и по-обичащата, защото всичко върши с любов. А когато правиш нещо със сърце, няма как да не е успешно, подчертава д-р Мария Георгиева.

  Честит празник, скъпи дами! Бъдете винаги усмихнати и ценени!

  Благодарим Ви за безкористния труд и сърдечността. Благодарим Ви за професионализма, постоянството в постигането на целите и способността за намиране на нестандартни и ефективни решения.

  Бъдете здрави!