ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА се включи в отбелязването на Световния ден на мира

  21.09.2016

  21 септември 2016г.

  Военномедицинска академия се включи в тържественото отбелязване на Световния ден на мира, организирано от БЧК в „Южния парк”.
   
  Спортно-развлекателният празник се превърна в открит урок, по време на който стотици деца от детски градини и училища в столицата имаха възможност да се запознаят с работата на българските военни лекари.
   
  Старши лейтенант доктор Цветан Станимиров и главен експерт Ася Дишкова от Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА обясниха на малчуганите каква е тяхната мисия, какви са изпитанията, с които трябва да се справят при масови бедствия, както и какво е усещането да спасяваш животи по време на война.
   
  Освен униформата на лекарите, особен интерес за децата предизвика и линейката, която имаха възможност да разгледат. А след като се снимаха за спомен, някои от тях признаха, че мечтаят и те да се отдадат на една от най-хуманните професии.
   
  Това е една добра инициатива и силно се надявам да достигне до аудиторията. Тези деца са нашето бъдеще, а сега са като една попивателна и това е моментът тази информация да остави трайна следа занапред, коментира доктор Станимиров.
   
  Той подчерта, че професията „Военен лекар” е доста интересна, изпълнена с редица предизвикателства. 
   
  Нито един ден не е като предишния, а и има възможност за развитие в различни сфери на медицината. Военната страна пък дава други предизвикателства, които също може би ще заинтригуват децата и те биха избрали тази професия, допълни медикът.
   
  По думите му, като част от мисиите зад граница военните лекари имат възможност да посетят най-различни точки на света, което ще ги обогати като хора, ще помогне за изграждането им като личности и лекари.
   
  Международният ден на мира се утвърждава с резолюция на ООН през 1981. с послание на ненасилие и спиране на огъня във всички точки на света. Днес в „Южния парк” всеки можеше да запише своето послание в специална „Книга на мира”, а символично десетки балони полетяха в небето над София.