Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  6000 души са дарили безвъзмездно кръв във ВМА за една година

  25.12.2021

  28 години от създаването си отбелязва днес – на най-светлия християнски празник, Центърът по транфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

  Близо 6000 са кръводарителите през отиващата си 2021 година. От тях повече от половината – 3200, са военнослужещи и цивилни служители в различни военни формирования.

  Кръвният център има незаменима роля при критични условия, доказана през годините, затвърдена и в настоящата пандемична ситуация.

  Вече 2 години работим при тези условия. Искам да благодаря на колегите за смелостта, която демонстрираха в началото на миналата година, когато неизвестните пред нас, свързани с този вирус, бяха много. Въпреки това, ние продължихме да работим, включително и с нашите обилни екипи, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Кръвния център на ВМА.

  Той благодари на всички, които въпреки извънредната ситуация, продължават да помагат на ВМА в битката за човешкия живот.

  Като цяло, в Центъра по транфузионна хематология не отчитат отлив на желаещите да дарят. „Най-силни” през последната година за центъра са били месеците април и септемри, когато са регистрирани и най-много кръводарители, съответно: 669, от които 298 военнослужещи, и 777, от които 492 са дарителите от частите на Българската армия.

  Центърът по трансфузионна хематология запазва стратегическата си роля не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, помагайки при нужда и на пациенти от други болници в страната.

  На целия екип желаем много здраве и късмет!