ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Какви са симптомите на сезонния грип и до какви усложнения може да доведе?

  09.12.2021

  В България се наблюдавазначителен спад на грипните заболявания. Това се дължи основно на строгите ограничителни мерки срещу -19, които имахме и вероятнопоради вирусното изместване. Но грипът е непредсказуем. Ниската циркулация на грипните вируси през миналата зима доведе до отслабване на създадения общ популационен имунитет и затова може да се прогнозиратповече и по-тежки случаи на грип през сезон 2021/22, казва полк. доц.Андрей Галев, началник на Научноприложен център по военна епидемиология и хигиена на ВМА.

  Доц. Галев, какво е важно да знаем за грипа и може ли да очакваме грипна епидемия през този сезон?

  Грипът е остро инфекциознно заболяване, разпространява се циклично и ежегодно води до сезнонни епидемии. По данни на СЗО по време на сезонните епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата. Ежегодните грипни епидемии причиняват между 3 до 5 млн. тежки случая, катопериодично предизвикват и пандемии. В България се наблюдавазначителен спад на грипните заболявания. Това се дължи основно на строгите ограничителни мерки срещу -19, които имахме и вероятнопоради вирусното изместване. Но грипът е непредсказуем. Ниската циркулация на грипните вируси през миналата зима доведе до отслабване на създадения общ популационен имунитет и затова може да се прогнозиратповече и по-тежки случаи на грип през сезон 2021/22. Тази година грипнит ясезон отново съвпада с пандемията от COVID-19и е изключително важно да се предпазим навреме.

  По какъв начин се предава грипа, какви симтоми можем да очакваме и как да ги разграничим от тези на COVID-19?

  Сезонният грип се разпространява лесно, оособено на места, на които се събират много хора (детски заведения, училища, обществен транспорт, старчески домове и др.) При кихане и кашляне болният от грип отделя капчици секрети, съдържащи вируси, които могат да достигнат на разстояние до един метър и да бъдат вдишани от близко стоящи лица. Възможно е индиректно предаване на вирусите чрез контаминирани ръце и предмети. Грипът се характеризира с рязко изразена интоксикация - висока температура, главоболвие, мускулни болки, силна отпадналост, възпаление на горните дихателни пътища. В голяма степен симптомите на грип и са сходни, като при коронавирусната инфекциянаблюдаваме и загуба на обоняние и вкус. Ето защо е необходимо изследване за поставяне на точната диагноза.

  Кои са рисковите групи, за които грипът е особено опасен и то по време на COVID-пандемия?

  Основно средство за профилактика на грипа и намаляване на заболеваемостта, смъртността и тежките усложнения от грип, са съвременните противогрипни ваксини. Препоръчва се имунизациите да се извършват ежегодно при всички лица, навършили 65 години, както и при възрастни с хронични заболявания – сърдечно-съдови заболявания, хронични заболявания на черния дроб, диабет, онкологични състояния, астма, ХОББ. Друга рискова група са бременните жени – по всяко време на бременността, също така и деца до 4 годишна възраст, които са били хоспитализирани поради респираторни заболявания. Противогрипни ваксини се препоръчват и за лицата, живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др.), както и за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им като транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.

  Кои са най-честите усложнения вследствие на грипна инфекция?

  Грипът се възприема като обикновена респираторна инфекция, която отминава за една седмица. За съжаление обаче за милиони хора грипът води до обостряне на хронични състояния и предизвиква сърдечно-съдови усложнения като инфаркти и инсулт. Грипната инфекция увеличава с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт, седмица след преболедуването му. Също така грипът създава условия и за развитие на инфекции като бактериална пневмония, която сама по себе си е свързана с повишен сърдечно-съдов риск чрез различни ефекти върху сърдечно-белодробната система.

  Сезонният грип оказва своята тежест и върху хората с диабет като увеличава до 6 пъти риска от хоспитализации. Тежестта на грипа, отвъд респираторната инфекция, се документира все по-добре и изследователите публикуват все повече данни всяка година.

  До каква степен противигрипните васкини са безопасни и ефективни?

  Първите противогрипни ваксини са въведени и се използват широко от 1940г. насам, като напредъкът за осигуряване на защита срещу сезонен и пандемичен грип е непрекъснат. Те са доказано безопасни и ефективни. Ежегодната ваксинация помага за изграждането и поддържането на имунитета на населението срещу грип и ако бъде прекъсната, голяма част от хората ще бъдат податливи на грип, когато неговата циркулация се засили.

  Кога е най-подходящото време за поставяне на протвигрипна ваксина?

  От 2019 г. насам в България има одобрена Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонния грип като и тази година има осигурени безплатни ваксини за най-уязвимите – възрастните на и над 65г. Ваксините вече са тук, като тази година Министерството на здравеопазването осигури ваксини за 230 000 души. Всеки един може да се обърне към личния си лекар още сега, за да бъде имунизиран. Сега е моментът за ваксинация, за да може при евентуалното настъпване на грипната вълна в началото на следващата година, да сме защитени.

  Ваксината срещу сезонен грип би ли ни предпазила от коронавирус?

  Съществува изследване на лекари от Мичиганския университет, публкувано специализираното издание American Journal of Infection Control, което твърди, че ваксинираните срещу грип, по-рядко се заразяват с коронавирус. Анализирани са данните на 27 201 пациенти от щата Мичиган, които до 15 юли 2020 г. са се тествали за COVID-19. От тях почти 13 000 са били ваксинирани срещу грип. Лекарите са установили, че в групата на ваксинирани срещу сезонния грип, по-малко хора са се заразили с COVID-19 (4%), отколкото в групата на неваксинираните (4,9%). Освен това пациентите с противогрипна ваксина по-рядко са били хоспитализирани или изкуствено обдишвани, а средният им престой в болница е бил по-кратък. Но не бива да подценяваме и двата вируса. Те са доказали във времето, че могат ни да причинят тежки страдания и дори смърт.Ваксинацията срещу тях е най-сигурната защита.