Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с „храм” на историята на военната медицина

  02.12.2021

  Годишнината от създаването на Военномедицинска академия бе повод да се върнем назад в миналото чрез Военномедицинския музей.

  Наричаме го така, а всъщност за нас той представлява истински храм на историята на военната медицина и нейните изключителни представители.

  Гордост за ВМА.

  Разглеждайки всичко, събрано в него, почувствах атмосферата, когато е създадена Академията и осъзнах колко много поколения са отдали живота си за тази кауза и че и днес ние спазваме повелята на нашите първооснователи, а именно ВМА да бъде образцов пример и еталон за лечебно заведение, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

  В колекцията са включени различни предмети, отразяващи основните етапи от формирането и развитието на военната медицина и приноса на нейните представители към развитието на науката въобще. По този начин се правят препратки към славните страници от историята на ВМА, насърчаване на идеалите на милосърдието и хуманизма, преданост към традицията.

  Експозицията е допълнена и с информация за последните исторически събития по отношение на военната медицина – обучението на курсантите по специалност „Военен лекар” и участието на екипите на ВМА е посрещането и преодоляването на пандемията от COVID-19.