Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА на 130: Еталон във всяко отношение

  01.12.2021

  Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 130-ата годишнина от създаването си. Заради пандемичната обстановка, честването на празника бе символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове.

  Това е изключително задължаваща годишнина на една от най-авторитетните институции в България. През всичките тези години ние сме се стремили с чест да изпълняваме повелите на нашите предшественици, които ни заклеха да бъдем еталон във всяко едно отношение, заяви  началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Той подчерта, че въпрекиусложнената обстановка заради пандемията, централната болница в София е изцяло реновирана, извършени са стратегически промени и преоборудване и в част от периферните военни болници.

  Успяхме да поставим нови еталони за националното здравеопазване и показахме как трябва да бъдат изградени определени структури, така че да бъдат полезни на всички. Що се отнася за бъдещето – то е такова, каквото са ни го завещали основателите на Академията. Тя трябва да бъде технологична болница и именно в тази насока ще бъдат насочени нашите усилия занапред – да надграждаме с нова апаратура, нови знания и екипи, които да бъдат на световно ниво. Ние отдавна надминахме републиканските стандарти, защото имаме най-добрите специалисти, заяви още началникът на ВМА.

  Той изказа благодарност към всички лекари, сестри и санитари, които полагат много усилия за осигуряването на качествена диагностика и лечение на пациентите: Господ да ви дава сили и здраве, да имате куража да се справим с всички предизвикателства на времето, както се справяхме досега.

  С гордост мога да кажа, че и аз съм продукт на ВМА, тъй като 30 от тази 130-годишна история и аз съм бил във ВМА, като пациент. Благодаря на всички вас, заяви от своя страна заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов.

  Благодарност към всички екипи отправи и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че славните победи на Българската армия са немислими без ролята на военните ни медици: ВМА и военномедицинското осигуряване е еталон в национален и съюзен формат, за което огромно благодаря и поклон. В тези пандемични времена изпълнението на нашите служебни задължения би било немислимо без вашия труд. Знаем на какво сте подложени, оценяваме го и от сърце ви желаем здраве и успехи.

  Признателност за ежедневните усилия на медиците изказа и д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

  И през последната година и половина ВМА доказа, че е еталон за организация, смелост, за добра медицинска практика и за уважение – от и към пациентите. Вие трябва да сте горди, защото съм сигурен, че в умовете и сърцата на всички българи ВМА в повечето случаи е последната надежда, когато имаме проблем. ВМА е била такава от създаването си и вярвам, че ще продължи да бъде такава и занапред, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

  Всички разчитаме на вас и всички, които сме работили тук и тези, които продължават се гордеем, че сме част от ВМА. Академията винаги е била отговорна и на ниво, когато има извънредна ситуация – авторитет, с който се ползва не само в страната, но и в чужбина, подчерта проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

  Той награди началника на ВМА със златен медал за заслуги към БЧК, дългогодишна дейност и постигнати високи резултати.

  Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски получи и почетна грамота за подкрепа на българското здравеопазване от директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който подчерта ролята на военната медицина в националното здравеопазване и на ВМА като водеща институция в това отношение.

  Десетки служители на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при изпълнението на своята мисия в спасяването на човешки животи.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната