ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА започва обучение на парамедици

  30.11.2021

  Центърът за професионално обучение на Военномедицинска академия (ВМА) бе лицензиран от Национална агенция за професионално образование и обучение.

  С тази лицензия на ВМА се дава разрешение да обучава военнослужещи и цивилни граждани по професиите „Парамедик“ и „Санитарен инструктор-военнослужещ“, които са включени в списъка за професионално образование и обучение.

  Професията „Парамедик”  е много търсена и аз лично смятам, че вие сте институцията, която би трябвало да извършва такива обучения. Такова беше и становището на експертната комисия, заяви инж. Марияна Павлова.

  Документите получи лично началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Той подчерта, че тези обучения са уникална възможност за справяне с кадровите проблеми:

  По този начин ще се запълни дефицитът на лекари. Целта е когато се транспортират пациенти с линейки, да им се поддържат жизнените функции. Могат да се обучат хора без медицинско образование и те да извършват тази работа, както е навсякъде по света.

  Материалната база на Центъра за професионално обучение на ВМА включва ултрамодерен тренинг център за симулиране на различни бедствени ситуации и прилежаща към него част за теоретична подготовка, включваща 5 учебни зали. Подготовката ще се осъществява по държавни образователни стандарти от най квалифицираните специалисти на ВМА от различни области на медицината.