ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА на 130: Да имаш куража да следваш примера на предците си!

  29.11.2021

  Историята на ВМА е изпълнена с различни превратности, но нейните лекари – военни и цивилни, непрекъснато дават своя принос за издигане авторитета на медицината в България. Трудно могат да бъдат изброени имената на всички специалисти, получили обществено и професионално признание, не само у нас, но и в чужбина. Но с гордост можем да кажем, че през 130-годишната история на ВМА всички те остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия.

  Обединява ги дисциплината и институцията ВМА, която припознават за свой втори дом.

  Всеки, който стане офицер, знае, че го чака това – дисциплина. И трябва да се спазва определен ред и протокол. През годините доказахме, че ВМА е необходима за държавата и Българската армия, казва в навечерието на 130-ата годишнина от създаването на Академията доц. Румен Златев, бивш началник на ВМА и един от лидерите в школата по травматология на лечебното заведение.

  Той е първият медицински бригаден генерал. Колегите му казват, че е отличен клиницист и задълбочен научен работник, а учениците му – че е много добър преподавател. Един от тях е и синът му подп. д-р Борислав Златев, който стриктно следва стъпките му във военната медицина. С двамата разговаряме за приемствеността между поколенията и удовлетворението от това да помагаш на другите.

  За мен ВМА е институция и мой втори дом. Тук преминаха 46 години от живота ми. Не помня само един или двама от хората, чиито паметници днес са в парка пред Академията. Всички бяха големи личности, големи авторитети, казва доц. Златев.

  В момента той вижда ВМА като опора на държавната здравна политика. Докато е начело на болницата, именно на доц. Златев се пада тежката задачата да реформира системата на военното здравеопазване, и в частност на Академията като елемент от нея. И като един истински съвременен ръководител той я изпълнява с достойнство. Безспорна е неговата заслуга с поставяне началото на „отварянето“ на ВМА към националното здравеопазване.

  Съхранихме лечебния, учебния и научен потенциал. ВМА пое командването на медицинската служба в Българската армия и й бе връчено нейното знаме, а пръв знаменосец бе – тогава капитан, а сега генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Създадохме най-добрата база за общопрактикуващите лекари и специалисти на свободна практика в страната, отчита години по-късно доц. Румен Златев.

  А големите имена в медицината успява да запази като им гласува доверие: Не съм наредил нито един човек да бъде съкратен. Извиках началниците на клиники и има казах – аз разчитам на вас, болницата разчита на вас. Ние трябва да запазим екипа – и в лечебната, и в научната част. Знам, че това са най-добрите доктори и те могат всичко. Аз съм зад вас. Доверието и взискателността решават проблема с големите имена, категоричен е бившият началник на ВМА.

  За своя житейски и професионален път до момента е осъзнал нещо много ценно – трябва да говориш очи в очи с хората, а не зад гърба им. Този принцип той спазва, независимо от нивото в йерархията, което заема, винаги е бил откровен и с колегите, и със своите учители, и със своите ученици. На последните се опитва да предаде целия си опит. Казва, че няма любими. Помагал е еднакво на всички, заради желанието им бързо да израснат. Но от друга страна си спомня думите на своя учител проф. Копчев, че бъдещето е на младите, но не и настоящето.

  За лекаря е важен опитът. Иначе ти чететш, но не всичко става като в книгите. Ключово е търпението на младите да добият нещо от нас старите. Учил съм всички, не съм скрил нищо, рано съм им давал да започват да оперират. Така, както са ме учили мен, така и аз съм се стремил да помагам, не да се карам, защото с караница не става. И учейки, трябва да го правиш с ясното съзнание, че ще дойде времето, в което ти ще си човекът, който ще носи цялата отговорност. Винаги съм казвал, че да си станал доктор, не означава, че не можеш да направиш грешка, а да знаеш как сам да я поправиш, не да се паникьосваш, категоричен е доц. Златев.

  Той самият признава, че много е научил, след като е дошъл в голямата болница от поделението в гр. Свищов. Но е категоричен, че всеки лекар под пагон трябва да мине „школовка“ във формированията. Защото там се учат на дисциплина. А тя е важна за каузата на военния лекар – да бъде по всяко време и навсякъде, при необходимост.

  Кауза, припозната и от неговия син – д-р Борислав Златев – също военен травматолог във ВМА. Признава, че не е никак лесно да върви по пътя на баща си – път на един утвърден специалист и признат авторитет, както в медицината, така и в живота.

  Доцент Златев създаде от нас хора с доблест, способни да носят отговорност за действията си и добри лекари. Говоря в множествено число, защото това беше неговия подход към всеки лекар от екипа му, категоричен е младият специалист.

  Доверието значи отговорност.

  ВМА е емблематична и уникална по своя замисъл структура. Академията разполага с огромен ресурс, който е приложим както в мирно, така и във военно време. В този конспект ВМА изпълнява стратегическа функция, 130-годишната й история води до утвърдени позиции в областта на медицината, сериозни традиции, но и високи очаквания. Вярвам, че отговорността и професионализмът са начина да ги оправдаем, казва още д-р Златев.

  Основният принцип, който неотклонно следваме в работата си е приемствеността. Тя е ясно демонстрирана не само между отделните ръководители на Катедрата по травматология, но и между лекарите от различните поколения. Продължаването на тази традиция от проф. Неделчо Цачев създава работна среда, в която утвърденият опит успешно се комбинира с внедряването на съвременните тенденции в специалността. Смятам, че този принцип е валиден и като цяло за Академията, подчертава специалистът.

  По думите му, възможностите, които ВМА предоставя за реализация на един млад лекар са изключително големи. Тук визира и проекта за обучение на военни лекари – курсанти, съвместно с Военноморско училище и Медицински университет-Варна.

  Това е един уникален за страната проект. Мисля, че пред тях ще бъдат разкрити широки хоризонти. А каквото зависи от нас – ние сме готови да им предадем своя опит. Включително и за това как да спечелят доверието на пациентите. Всъщност, това е труден въпрос и не съм сигурен, че знам отговора му. Убеден съм, обаче, че човешкото отношение, откритият диалог с пациента и натрупаният професионален опит са добра предпоставка, казва още д-р Златев.

  Но най-важното е да имат кураж, да бъдат силни и много добри професионалисти, следващи примера на предците си.