Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Изкуството лекува

  23.11.2021

  Арт терапията е съвременен начин за ресоциализация на болни с различни заболявания, включително тези с мозъчен инсулт, коментира проф. Екатерина Титянова, ръководител на Клиника "Функционална диагностика на нервната система" на ВМА.

  От днес клиниката, която преди месеца бе изцяло реконструирана по европейски образец, е изпъстрена с творбите на Донка Димитрова – пациентка, която е претърпяла тежък мозъчен инсулт. А част от нейното лечение е именно арт терапията.

  Изкуството на хора с различни заболявания на нервната система се показва на специална изложба по време на ежегодния конгрес на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика.

  Показано е, че художници, писатели и музиканти, преживели инсулт, могат рязко да променят начина на рисуване, писане и композиране, а други болни – да развият непознати до преди инсулта умения. Това се дължи на възможността на мозъка да се реорганизира в условия на трайно неврологично увреждане, което дава възможност на болните с различни дефицити да подобрят качеството си на живот, да се чувстват полезни за себе си и за околните, подпомагани от семейството и обучени медиатори, коментира проф. Титянова.

  Струва си всеки човек в риск да се докосне до изкуството като преоткрие себе си и модифицира възприятията си за живота по свой начин, който му носи удволетворение, спокойствие и радост. При затруднена комуникация с външния свят арт терапията е своеобразен начин за социално общуване.

  Арт терапията се използва при лечение на мозъчни инсулти в периода живот след инсулт. Самият мозъчен инсулт има четири фази – първична профилактика, остра фаза на инсулта, дълга рехабилитация и период – живот след инсулта, поясни още специалистът.