ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА и Малтийският орден продължават успешното си сътрудничество

  12.08.2016

  12 август 2016г.
   
  Военномедицинска академия и Малтийският орден в Швейцария продължават успешното си сътрудничество.
   
  Това стана ясно по време на среща между представители на ръководството на болницата в лицето на двама от заместник-началниците на ВМА - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS  и полк. проф. д-р Любомир Алексиев, д.м., и г-н Гуидо Щьокли, изпълнителен директор на Фондация "Помощ и Подкрепа" към Малтийския орден в Швейцария.
   
  Това е една много ползотворна среща, защото ние лично държахме да изкажем своята благодарност към Малтийския орден за дарението, което ни направиха, коментира проф. Мутафчийски. 
   
  Пред госта той изтъкна, че болницата стои много сериозно в националната здравна система и подчерта, че в нея работят редица звена и специалисти, които са последна инстанция в тази система. Като примери даде клиниките по гастроентерология, ендоурология, ендокринология, ендоскопска хирургия, която прави пълен спектър на ендоскопско лечение, както е в една съвременна европейска клиника.
   
  Има много неща, с които можем да се похвалим, но имаме и много проблеми. Нашите мечти и планове далеч надхвърлят финансовите ни възможности. Ние бихме искали още по-добре да стоим като една съвременна болница на пазара на здравни услуги в България и затова приемаме дарения от всякакъв вид, добави проф. Мутафчийски. 
   
  Отворени сме за всичко, за да поддържаме на високо ниво отделните подразделения на ВМА в страната, коментира от своя страна проф. Любомир Алексиев, който презентира структурата и мисията на болницата.Той подчерта, че

  ВМА е основен елемент от националната сигурност на България, покривайки цялата територия на страната при възникване на каквито и да са медицински проблеми.
   
  Проф. Алексиев показа и някои от последните получени дарения. Сред тях са и десетки легла и шкафове, дошли с подкрепата именно на Малтийския орден. Те са устроени в клиниката по „Нефрология”, която предстои да бъде открита. 
   
  Аз съм много впечатлен от работата в тук и от професионализма. Виждам, че болницата се управлява много сърцато. И тук, както в Швейцария, пациентът е в центъра на вниманието,

  не скри впечатленията си Гуидо Щьокли, след като разгледа някои от клиниките, и  обеща: В края на октомври ще изпратим още 30 легла и допълнителни материали, за да може клиниката по „Нефрология” да бъде завършена.
   
  Казахме какви са нашите нужди, показахме какви са нашите мечти в лицето на най-добрите ни клиники. И получихме висока оценка за това, което правим. Заредени сме с очаквания, вече уговорихме вече първите неща, на които можем да разчитаме, коментира след срещата проф. Мутафчийски.
  И двете страни изразиха своята благодарност и за сътрудничеството на госпожа Меглена Плугчиева-Александрова, извънреден и пълномощен посланик на Република България, както и на Българския червен кръст.
   
  В знак на признателност Гуидо Щьокли беше награден от ръководството на ВМА с личния плакет на началника на болницата генерал-майор  член-кореспондент професор  Николай Петров,д.м.н. и с реплика от Панагюрското златно съкровище. 
   
  Сърдечно благодаря за милия прием. С очите си се уверих, че вашата болница е една модерна болница. Благодаря за това, което правите, комплименти за вашите специални компетенции и за сърдечността, с която ме приемате, заяви развълнувано изпълнителният директор на Фондация "Помощ и Подкрепа" към Малтийския орден в Швейцария.