ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Лош дъх и дразнеща кашлица – сигнал за „камъни в сливиците“

  10.11.2021

  Понякога, колкото и да се опитвате да поддържате добра орална хигиена, лошият дъх остава. И без да подозирате, проблемът може да се дължи на сливиците. Какво представляват „камъни в сливиците” и как можете да се справите с тях – пред в-к „24 часа” говори д-р Теодора Димитрова от Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинска академия (ВМА).

  Тонзилолитите, разговорно известни като „камъни в сливиците”, се срещат сравнително рядко. Това са белезникавите, окръглени, понякога доста твърди детритни материи, изпълващи криптите на сливиците (тонзили), най-често небните. Те са най-лесно видимите.

  Сливиците  са изградени от лимфоидна тъкан със специфична структура, разположени на трите етажа на фаринкса (гълтача). Те играят важна роля в локалния имунитет на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт.

  Нашите пациенти често съобщават за следните симптоми:

  • Лош дъх или халитозис;
  • Дразнеща кашлица;
  • Болка и дискомфорт в гърлото, оттам болка към съответното ухо
  • В зависимост количеството/големината на тонзилолита и локализацията му  може да доведе до болезненост при преглъщане на храна и течности;
  • Възможно е увеличаване и болезненост на шийните лимфни възли.

  Важно е да отбележим, че насилственото остраняване на тези т.нар. „камъни на сливиците“ не е препоръчително. Това води до нараняване на околоните структури  и разпространение на локалното възпаление, честа причина за перитонзиларен абсцес.

  За правилната диагноза и лечение е важно посещение при оториноларинголог.

  Той може да назначи микробиологично изследване на гърлен секрет, антибиотично или противогъбично лечение. От параклиниката важен показател е антистрептолизиновият титър (AST).  Завишените му стойности показват хронична стрептококова инфекция, с огнище тонзиларната тъкан, което може да бъде причина за засягане на други органи (сърце, бъбреци, стави).

  Най-честите показанията за отстраняване на небните сливици са честотата на тонзилитите, чест прием на антибиотици, повишени стойности на антистрептолизинов титър, предхождащ перитонзиларен абсцес.

  Като превенция на „камъните в сливиците” се приема добрата зъбна и устна хигиена.