ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Имате главоболие? Не се самолекувайте!

  08.11.2021

  Пулсиране, изтръпване, притъпена или остра болка. Така протича главоболието – често срещано при много хора. Какви са причините и как да се справим с проблема? Говори д-р Кана Принова, ръководител на Клиника по нервни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в интервю за Българското национално радио. 

  Д-р Принова, какво причинява главоболието и колко вида главоболие се диференцират?

  Според Международната класификация на главоболието то се дели на две големи групи – първични главоболия, които представляват 90% от всички случаи. Това са тензионно главоболие, мигрена, клъстерно главоболие. И вторични главоболия, които са около 10%, но те са симптом на друго, основно заболяване. И само 2% от тях се дължат на структурни промени на мозъка.

  Независимо, че са малък процент много важно е вторичните главоболия да бъдат разграничени, защото понякога те са израз на сериозни заболявания и е важно да бъдат диагностицирани на време и пациентът да получи адекватна помощ. Качествената анамнеза при всички болни с главоболие също е от съществено значение, за да се уточни причината. Задължително трябва да се попита за продължителността на главоболието и как е започнало. Например, внезапно настъпилото главоболие изисква уточняване, защото може да се дължи на съдови заболявания на мозъка. Дали е постоянно или настъпва на пристъпи, локализацията, характеристиката на болката, придружаващите симптоми – гадене, повръщане, повишена температура, епилептични припадъци, травма на главата и т.н.

  Много важни за отдиференциране на вторичното главоболие са т.нар. червени знамена:

  • остро започнало главоболие;
  • необичайно силно и влошаващо се в рамките на 24 часа;
  • започнало след 50 години;
  • започнало след физическо усилие;
  • поява на висока температура;
  • неврологични и общи симптоми.

  Що се отнася до първичното главоболие – какъв произход има, от кои тъкани и структури в главата произхожда?

  При първичното главоболие обичайно няма структурни промени и в основата обикновено е контракция на перикраниални и тилни мускули с последваща исхемия в същите и повишена болкова чувствителност. Но при първичните главоболия никога няма структурни промени.

  Главоболие, което е с пулсиращ характер, обикновено придружено с гадене, повръщане, може да продължи с години и то да не е мигрена, а да бъде вследствие на една АВ-малформация или неруптурирала аневризма? Разбирате ли колко е важно да се уточни и да се изключи вторичното главоболие и тогава да приемем, че то е първично и да го лекуваме продължително време.

  Дехидратацията може ли да причини главоболие, т.е. ако не пием достатъчно вода да ни заболи главата?

  Да, точно така. Трябва да се има предвид, че най-засегнати са пациентите с мигрена. Застрашени са малките деца и възрастните, поради непълноценност на терморегулационната система, както и пациентите с придружаващи сърдечно-съдови и дихателни заболявания, болести на отделителната система и черния дроб.

  Как се лекува главоболието? При вторичното главоболие е ясно, че се лекува първичното заболяване? Но при първичното – какво трябва да се направи?

  Зависи какво е. Ако е мигрена, може да се лекува мигренозният пристъп или да се прави профилактика. Ако става въпрос за чести пристъпи, ако има злоупотреба с лекарства и т.н. тази профилактика се прави с антиконвулсанти, антидепресанти, бета-блокери и т.н. А самият мигренозен пристъп се лекува със специфични лекарства – триптани и ерготамини или нестероидни противовъпалителни и други.

  Съветвам пациентите в никакъв случай да не се самолекуват. Защото много често те имат собствени обяснения за оплакванията си от главоболие и започват лечение със симптоматични средства – аналгетици, към които се привиква или не решават дефинитивно проблема. Така че те трябва да бъдат консултирани с невролог, особено когато главоболието е продължително, когато е настъпило внезапно, когато е придружено с някакви други неврологични или общи симтоми.