ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Мобилизация: ВМА срещу COVID-19

  26.10.2021

  Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция.

  Сред тях е и Клиниката по психиатрия, чийто екип вече има опит в битката с коварното заболяване от предходните вълни на епидемията.

  Като част от ВМА ние имаме задачата да се занимаваме не само с лечение на пациенти в мирно време, но и с посрещане на различни кризи и извънредни ситуации, каквато е и пандемията от COVID-19, коментира полк. доц. Данчо Дилков, началник на клиниката.

  Ще „стиснем зъби”, това ни остава..., казва още специалистът. Признава, че най-трудно им е било в началото, когато светът разполагаше с оскъдна информация за същността на болестта.

  Постепенно натрупахме опит, но след дългия период на работа започна да се чувства умората. Но наш дълг е да помогнем на сънародниците ни в това тежко изпитание, категоричен е доц. Дилков.

  По думите му, заболяването протича сравнително тежко, като възрастта не е от особено значние. Затова призовава гражданите да се ваксинират, за да се предпазят от COVID-19.

  Вирусната инфекция не трябва да бъде подценявана в никакъв случай, тъй като може да доведе до много сериозни последици и при по-млади хора. Забелязвам, от психиатричната си практика, че често се получава обостряне на психични болести, вследствие на заразяване с коронавирус и дори достигане до хоспитализация в психиатрична клиника, коментира още началникът на Клиниката по психиатрия на ВМА.