Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Белият дроб под прицела на COVID-19

  24.09.2021

  На 25 септември отбелязваме Световния ден на белия дроб, а тазгодишното мото е „Грижи се за твоите дробове“. Фокусът на световната кампания е насочен към 4 основни активности, с които да си помогнем в грижата и здравето на белите ни дробове – кажете „Не“ на тютюнопушенето, защитете се чрез ваксинация, дишайте чист въздух и бъдете активни във физическите упражнения“. 

  Белодробната патология, която е във фокуса на пулмолозите през последната година и половина е основно последица от преболедуването на коронавирусната инфекция и тежките щети, които заразата нанася върху дихателните органи.

  Белият дроб е прицелният орган на коронавирусната инфекция. Редица патологични процеси застрашават дихателния процес при срещата с COVID-19, а лечението не приключва с преминаването на острата фаза, дори не и след изписването от болница. Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) 7 месеца работеше като една от COVID-зоните на лечебното заведение.

  Това беше много тежък период – и за нас, и за пациентите. Повечето от тях бяха с много тежка дихателна недостатъчност, за лечението на която не бяха достатъчни обичайните дози медикаменти и дебит на кислород. За щастие, получихме нови апарати за високодебитна кислородотерапия, която спаси живота на много хора, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия на ВМА.  

  Тази вирусна инфекция предизвиква тежки и продължителни поражения на белия дроб, както и много усложнения, свързани с други органи и системи. Пациентите бяха дълго време приковани за леглото, което – освен физически, ги сриваше и психически, категорична е доц. Енчева.  

  Тази борба за глътка въздух ни даде нови уроци, изискваше от нас допълнителни знания и умения и най-вече нов ред и изключителна дисциплина на екипа. След изписване от болницата пациентите продължаваха да ни посещават многократно за контролни прегледи във връзка с продължаващите белодробни проблеми. Толкова тежки и продължително протичащи белодробни увреждания не сме виждали при никоя друга инфекция, подчерта пулмологът.

  Целият екип на клиниката се ваксинира още с първите доставени ваксини. Благодарение на мерките, които стриктно спазвахме и ваксините, от целия екип се разболяха само един лекар, две медицински сестри и двама санитари, като всички боледуваха леко, споделя доц. Милена Енчева.

  Призовавам всички да се ваксинират, за да запазят здравето на белия дроб и да не стигат до ситуация, в която са нужни 40 литра/мин кислород, за да живееш. За момента ваксините са единственото средство, с което разполагаме в борбата с COVID-19. Всички искаме да върнем обичайните измерения на живота си, да се чувстваме свободни, да дишаме свободно, призова ръководителят на Клиника по пневмология и фтизиатрия на ВМА.  

  Освен солиден опит с лечението на коронавирусната инфекция, клиниката поема и проследяването на пациентите с т.нар. пост-COVID синдром. Оказва се, че над 80% от пациентите, преболедували тежко болестта имат поражения в белите дробове, с които продължават да се борят месеци наред след инфекцията. Усложненията като COVID-асоциираната белодробната фиброза причиняват задух, кашлица и умора при обичайни усилия. В някои случаи дихателната недостатъчност продължава месеци наред и налага домашно кислородолечение и допълнително лекарствено лечение, категорична е доц. Милена Енчева.

  Независимо от пандемията от COVID-19, пулмолозите отчитат, че видът и честотата на останалата белодробна патология не са се променили. Водещо място заема хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и карциномът на белия дроб, коментира доц. Енчева, като посочва, че и двете заболявания се диагностицират сравнително късно, когато лечението и грижите, които изискват, са много по-трудни.

  Белодробният карцином е едно от онкологичните заболявания, рядко достигащи 5-годишна преживяемост, категоричен е пулмологът. Съвсем наскоро Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА откри своето напълно обновено Отделение по интервенционална пулмология, оборудвано с най-съвременната апаратура и технология за диагностика и лечение на заболяванията на белите дробове.

  Един от новите апарати, с които белодробната клиника ВМА вече разполага е ендобронхиален ултразвук, който позволява по-ранното диагностициране и прецезиране на стадия на белодробния карцином, изтъкна доц. Енчева.

   #WorldLungDay