Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Искрата е запалена

  01.09.2021

  Пет випуска или общо 96 момичета и момчета – мотивирани и готови да се изправят срещу предизвикателствата на професията, избраха пътя на военната медицина. Тристранният проект „Военен лекар” стартира през 2017 г., а обучението се осъществява съвместно от ВМА, Военноморско училище и МУ-Варна.

  Вие трябва да сте сред елита на нацията, който води след себе си другите. С тези думи началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS се обърна към последния приет випуск, чиято клетва предстои в средата на месец септември.

  Той им благодари за смелостта: Ще ви бъде трудно, но ще се справите. Ще бъдете достойни офицери и лекари, които ще продължат славната 130-годишна традиция на ВМА.

  Трябва обаче самодисциплина и устойчивост на характера, които каляват и ще продължат по време на военното си обучение и медицинската си подготовка пред годините. Които ще затвърдят, работейки във военните формирования и във военните болници в страната. И благодарение на които ще прославят името на България зад граница.

  Само след 2 седмици военна клетва ще положи и новоприетият пети випуск.

  Да се закълнеш пред знамето, че ще служиш на Родината си – по-голяма саможертва от това не знам. Искрено ви благодаря, че сте избрали пътя на военната медицина. Трябва да сте горди, че носите тази униформа. А вашите родители трябва да са два пъти по-горди, обърна се генерал-майор проф. Мутафчийски към първокурсниците.

  Те посетиха за първи път ВМА на празника на Военномедицинската служба – 1 септември, и се срещнаха с част от своите ментори, от които ще черпят знания и опит в следващите гоидни. Други два випуска – „по-старши” от тях поредно лято са на стаж в едни от най-елитните клиники на болницата, където да затвърдят наученото на теория и на практика.

  А техните учители не крият добрите впечатления от показаните умения: Радващо е, че сред вас виждаме толкова будни деца – мотивирани и готови да се борят да бъдат в отбора на най-добрите. Разчитаме много на вас, че успешно ще поемете щафетата и ще продължите славните традиции на Академията.