Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Нови 20 младежи ще учат за военни лекари

  27.07.2021

  20 младежи – 13 момичета и 7 момчета, са приети да се обучават по специалността „Военен лекар“. Това е петият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

  Комисия, включваща представители на трите институции, определи окончателния списък с имената на кандидатите.

  Отговорни от първата минута – по време на събеседването бе засегната и темата с пандемията от COVID-19 и противоепидемичните мерки, при които преминава обучението. Минути по-късно голяма част от новоприетите курсанти избраха да се защитят и ваксинират, а други отложиха имунизацията до уточняване на алергичен статус.

  Иначе, шестгодишното обучение за курсантите и в двата университета е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

  По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А след края на обучението – възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.