Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Благодат е да се учиш от авторитети

  23.07.2021

  Курсанти, бъдещи военни лекари, започнаха своя задължителен стаж след 4-и курс във водещите клиниките на Военномединска академия (ВМА). В рамките на месец те ще могат приложат на практика наученото на теория, както и да „откраднат” по нещо от своите учители.

  Една от първите им „бази” за обучение е Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, ръководена от проф. Ивона Даскалова.

  Благодат е да имаш възможност да учиш в база, където възможностите за прилагането на всички съвременни методи и техники са огромни.

  Чувстваме се много добре тук, защото ни обръщат внимание и ни обясняват, дават ни голяма самостоятелност, казват курсантите, които се включват смело в цялостна дейност на клиниката – участват във визитации, обсъждането на случаи и поставянето на диагнози.

  Виждаме едни изключително мотивирани млади хора, с част от тях работихме и миналата година по време на т.нар. сестрински стаж, когато имаха възможност да натрупат доста базови познания и които сега надграждаме. Ние лекуваме пациенти от цялата страна с всички заболявания от областта на общата ендокринология и обмяната на веществата, като акцентираме върху някои като захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза и други, подчерта проф. Даскалова.

  Клиниката функционира в тясно сътрудничество с всички останали звена на болницата и разполага с възможности за отлична диагностика и широка гама от лабораторни изследвания, което пък създава допълнителни възможности за „специализация” на бъдещите военни лекари.