Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  България в сърцата ни

  06.05.2021

  Български военни медици посрещат Деня на храбростта и празник на Българската армия на пост зад граница.

  Навръх Гергьовден екипи на Военномедицинска академия (ВМА) са на мисии далеч от родината - в Мали, Афганистан и Босна и Херцеговина. 

  По повод празника тази година екипът ни в Мали почерпи мисията с традиционна домашна българска баница.

  През годините военните ни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии.

  Стотици са медицинските ни офицери, които участват в операции на НАТО и ЕС от 1999 г. насам.

  Първата мисия е в периода 14 април-14 юли с.г. в бежанския лагер в „Радуша” по време на кризата в Косово. Участват 12 лекари, основно педиатри и акушер-гинеколози, хирург и специалист по вътрешни болести. Активно участие вземат и 24 медицински сестри и лаборанти.

  Наши лекари и медицински сестри се включват в помощта при голямото земетресение в Турция през 1999 г.  Медици от ВМА са участвали в осигуряването на мисията в Ирак в периода – 2003-2008 г.

  Участието на българската страна в мисията в Афганистан започва през месец февруари 2002 г. До момента броят на военните ни медици там наброява 337 – военнослужещи в хирургични медицински екипи и екипи от съветници в Афганистанската армия. 200 са военнослужещите в медицинските пунктове в ротите за охрана в Кабул и Кандахар.

  Друга задгранична мисия, която продължава и до момента, е тази в Мали. За първи път наш екип заминава за африканската държава на 13.03.2013 г., а общо участвали до момента са 108 медици под пагон. 

  Десетки са военните лакари, които са взели участие до момента в мисията в Босна и Херцеговина.

  С добрата си професионална подготовка и висок дух, военните ни медици извоюваха авторитет на сериозни партньори при изпълнение на операциите в различните мисии. По този начин ВМА издига не само международния авторитет на Българската армия и на държавата, но и с натрупания си опит гарантира сигурността на населението.

  Честит Гергьовден! Здраве, смелост и кураж при изпълнение на войнския и човешки дълг!