ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Ракът на яйчника – на трето място сред злокачествените заболявания при жените в България

  08.05.2021

  Всяка година около 250 000 жени чуват диагнозата рак на яйчника. Това е шестият по честота карцином сред дамите в Европа и седмият в световен мащаб. Най-висок процент заболели се отчитат в източните и северните страни на Стария континент. В България е на трето място сред злокачествените заболявания на жената с 10.9 % и 707 диагностицирани случая за 2017 г.

  От 2013 г. ежегодно на 8 май се отбелязва Световния ден за борба с рака на яйчниците. Редица инициативи имат за цел да повишат обществената информираност относно заболяването, а тази година преминават под надслова „Силни заедно“.

  Борбата с овариалния карцином е една от „тихите“, защото ранни симптоми на заболяването често липсват, коментира проф. Стефан Ковачев, ръководител на Клиника по обща и онкологична гинекология на Военномедицинска академия (ВМА). Това е и причината то да бъде диагностицирано сравнително късно, когато лечението е много по-трудно и шансовете за положителен развой са много по-малки.

  Ранните симптоми на заболяването може да са малко, да липсват или да бъдат объркани с друго неразположение. Най-честите от тях са тазова или коремна болка, подуване на корема, чувство за бързо засищане или загуба на апетит, както и кахексия (отслабване). Ракът на яйчника най-често засяга менопаузални жени на възраст над 55 години, но не рядко се среща и в по-ранна възраст.

  Провеждането на редовните профилактични прегледи и консултацията със специалист, особено при наличие на фамилна обремененост (носителство на BRCA 1 и BRCA 2 гени), са задължителни, казва проф. Ковачев.

  Ако във фамилията, в семейството, има вече случай на рак на яйчника или рак на гърдата, то дамата трябва да бъде особено бдителна и да провежда своите профилактични прегледи по- често – задължително веднъж годишно, посочва проф. Стефан Ковачев. По думите му, пациентката трябва да бъде изследвана за носителство на BRCA 1 и BRCA 2 гени, защото тази генетична мутация създава по-висок риск за развитие на овариален карцином.

  Лечението на рак на яйчника е основно хирургично с последваща химиотерапия, в зависимост от установения предоперативен, интраоперативен и постоперативен клиничен стадий на заболяването, подчертава специалистът.  Прогнозата за преживяемостта на пациентките с това злокачествено заболяване зависи основно от стадия, в който то е установено и от навременното и правилно проведено лечение.

  По думите му, възможностите за скрининг и диагностика днес са на изключително високо ниво. А редовните гинекологични прегледи, задължителните изследвания и тестове са крачка напред пред всяко заболяване.

  Не пропускайте срещата си със специалист, независимо дали попадате в някоя от рисковите групи или не, призовава проф. Стефан Ковачев.