Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  COVID-19 не ограничи развитието в науката

  24.04.2021

  693 участници от 78 държави се включиха в 11-ия Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”.

  Пандемията ограничи живота, но даде възможност за нови знания и умения. Заради противоепидемичните мерки, престижният форум, който традиционно събира на едно място едни от най-изявените на световно ниво експерти в областта на урологията и ендоурологията, се проведе във виртуална среда.

  Трудно е да се повярва, не сме очаквали такъв интерес. Радваме се, че именно ние сме хората, благодарение на които тези експертни знания могат да достигнат до всички участници. Това е и целта на симпозиума – да срещнем младите колеги с опитните такива, да обменим знания и практики, които да подобрят ежедневната ни дейност и да доведат до по-добри резултати при лечението на нашите пациенти, коментира проф. Илия Салтиров, ръководител на Катедра „Урология и нефрология” и председател на Организационния комитет.

  Той изтъкна, че пандемията от COVID-19 е принудила специалистите, в частност хирурзите, да работят при екстремни условия, но не е ограничила развитието на науката: Това е чистата наука, която намира начин за приложение на хирургичните техники в ежедневната медицина. През последните години се наблюдава много сериозно развитие ендоурологията и урологията  в технологично отношение.

  Фокусът на научната програма бе върху актуалната информация в областта на ендоурологията и минимално инвазивната хирургия. Професор Салтиров подчерта важността на обучението на младите специалисти в различни техники: Колкото повече методи владеем, толкова по-ефективни можем да бъдем при лечението на нашите пациенти.

  Симпозиумът „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” е ежегоден и се организира от ВМА с подкрепата на Българската асоциация по ендоурология и ЕКЛ, Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология (EULIS), Международния алианс по уролитиаза (IAU), Югоизточната група за изследване на уролитиазата (SEGUR), Урология в развиващите се страни (U-merge) и Експерти в уролитиазата (ESD).