Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Жажда за живот: Да пребориш COVID на 98 години

  24.04.2021

  Войната – видима или не, е ужасна работа, казва на излизане от COVID-зоната на ВМА Кирил Стоянов, капитан от запаса, ветеран от Втората световна война.

  98-годишният мъж прекарва две седмици под грижите на екипа на Клиниката по пулмология и фтизиатрия, ръководена от доц. Милена Енчева, след като се заразява с коварния вирус. Изкарва болестта средно тежко, като минава през различни симптоми... като по учебник – имал е и дихателна недостатъчност, и белодробно засягане, и сърдечно-съдови проблеми. Но борбената му душа му помага бързо да се възстанови и прибере при близките си.

  Благодари на лекуващите си лекари, чиито лица вижда за първи път. През целия си престой той съзира само „очи на надеждата”, облечени в скафандри.

  15 дни аз прекарах сред един екип с много висок интелект, благодаря ви за вниманието и грижите – и за мен, и за близките ми. През годините ВМА се грижи не само за мен, но и за цялото ми семейство, а сегашният й началник – генерал Венцислав Мутафчийски, ме е оперирал от херния преди много години.  Благодаря ви, млади хора, за всички грижи. Пожелавам ви много успехи и да достигнете сияйните върхове на науката, където има място само за най-упоритите и най-борбени, каквито сте и вие, споделя развълнувано Кирил преди да се раздели с „ангелите в бяло”.

  Според него, случващото се в момента в световен мащаб с разпространението на коронавирусната инфекция е огромна възможност за развитие на науката и не бива да се изпуска.

  Във всички интервюта сега се споменава, че пандемията е невидима война, но аз знам какво е да участваш и в явна война, такава беше Втората световна... Ужасна работа, жестока, казва Кирил Стоянов. Той успява да съхрани живота си и при двете битки..., а победата над коронавируса отдава изцяло на медиците, грижили се за него – доц. Енчева, д-р Пламен Титоренков, д-р Александра Червениванова, д-р Васил Шишков, д-р Любима Кьосева, д-р Христо Йорданов, д-р Славена Стоянова, д-р Елена Димитрова, д-р Дафина Антонова, старша сестра на клиниката Соня Кръстева. И им благодари от сърце – на тях и на останалите сестри и санитари, с които ежедневно са водили битката с COVID-19.

  А те го изпращат с аплодисменти и му благодарят на свой ред за борбения дух, за уроците от историята и за емоциите... В клиниката са лекували и други пациенти на над 90-годишна възраст, но Кирил определено е най-възрастният.

  Дядо Кирил, ти си нашата звезда, обръщат се на тръгване медиците.

  Моля, моля, не ме обиждайте, аз съм съзвездие. В интернет има филм за войната с мое участие, ако не можете да го намерите, аз ще ви го изпратя, отговаря той с усмивка. И дописва на лист хартия електронната си поща, където ще очаква снимки за спомен със своите спасители!