Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с всичките си структури доказа, че може да се справи и с най-тежката ситуация

  18.03.2021

  Командирски сбор на началника на Военномедицинска академия събра ръководителите на военните болници в България с цел  обсъждане развитието на военномедицинските способности в контекста на изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана.

  На срещата бяха застъпени и предизвикателствата пред военномедицинската служба в условията на пандемия.

  Заради епидемичната обстановка, форумът се проведе в изключително редуциран състав.

  Миналата година не успяхме да проведем този сбор, заради обстоятелствата, които сега не са по-различни. В днешно време дори са по-тежки, много по-тежки. Измина една година, която е особена както за Въоръжените сили, така и за медицинските офицери. През тази една година всички медицински формирования доказаха ролята си на съществуване - не само във военно време, но и за осигуряване за живота и здравето на цивилните граждани. Доказахме, че ролята на Военномедицинска академия в целия си състав, с всичките си подразделения, има какво да покаже и да се справи с най-тежката ситуация, за което благодаря на всички началници на болници и на всички останали служители. В София поехме по-голямата част от тежестта. В Сливен и Варна също бяхме основен фактор при посрещането и справянето с пандемията, от COVID-19. Пловдив и Плевен по-късно се включиха, но също доста активно. През цялото време ние запазихме водещата си роля, заяви при откриването на сбора началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  В програмата на двудневната среща са включени точки относно настоящата ситуация и развитието на пандемията, съвременните епидемиологични предизвикателства и новостите в „Доктрината за медицинското осигуряване“, тенденции във военномедицинската експертиза, авиацията в условията на пандемията и други.