ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Готовността за легла е увеличена с 10 пъти!

  18.03.2021

  „Започнах все по-често да си преглеждам записките си от миналата година. Тогава имахме 740 легла. С големи усилия ги мобилизирахме до 1400 като готовност. Сега вече готовността за легла е увеличена с 10 пъти. Ако се питаме какво се е направило през тези месеци на труд?

  Медицинската логика е съвсем ясна и не е нужно да има коментар“, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS във връзка с въвеждането на новите противоепидемични мерки в страната от 22 март.

  По време на редовния брифинг на здравните власти началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб представи данни по отношение на интензивността на нарастване на заболеваемостта и къде се позиционира страната ни, спрямо световната статистика.

  "В сравнение с миналата седмица по отношение на заболяемостта на 100 000 души – нарастването е с 40%, за период от две седмици – 94%.

  По отношение на смъртността, имаме много стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46%, а на база две седмици – 124%.

  Това ни слага на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи и сме след Чехия и Унгария, които са на първо и второ място.

  На седмо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден. На четвърто място в Европа по интензивност на нарастване на случаите на ден след Естония, Чехия, Сърбия и Полша.

  В болница нарастването е с 18% на седмична база – 6600 са били преди една седмица, сега са 7804. В интензивните са 502 до 609 стигат към днешния ден – увеличение с 21%.

  Ако си спомняте, миналата седмица съобщих за нарастване от 12% и за двете позиции т.е. там също има интензивност на покачването“, съобщи генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началник на ВМА.