ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Затлъстяването не познава възрасти

  06.03.2021

  Затлъстяването се определя от Световната здравна организация (СЗО) като световен проблем с пандемични пропорции. Когато Индексът на телесната маса надхвърли 30 кг/ м2, затлъстяването вече е „на лице“.

  В България 61.7% от възрастното население е с наднормено тегло, а 41.5% - със затлъстяване. За сравнение – в САЩ около една трета от населението е с тегло над нормата.

  Още в края на XX век СЗО признава затлъстяването за заболяване, което води след себе си редица последици за здравето на пациентите – увеличава риска от развитие на метаболитен синдром и свързаните с него придружаващи заболявания, като сърдечно-съдови, захарен диабет, неалкохолен мастен черен дроб и много други.

  Сред основните причини са прекомерният прием на висококалорични храни, такива богати на изкуствени мазнини, захари и консерванти, газирани напитки, плодови сокове и „модерните“ напоследък енергийни напитки. Липсата на физическа активност също допринася за рязкото покачване на килограмите и влошаването на общото здравословно състояние.

  Режимът и начинът на хранене също имат своята водеща роля. През последните десетилетия се наблюдава тенденция към увеличаване на честотата на дневните хранения. Това се вижда в детските режими на хранене, когато освен основните хранения, се наблюдават и няколко междинни закуски, обикновено подсигурени със „снаксове“, чипсове, вафли или други пакетирани лакомства, които малчуганите не отказват да хапнат, но пък водят до приучаване, че това е част от ежедневието и то е правилно.

  Всъщност, точно тези „лакомства“ са храни, богати на изкуствени мазнини, захари, консерванти и други вредни съставки и едновременно с това – бедни на каквито и да е полезни вещества, които по някакъв начин биха подпомогнали правилното развитие и растеж на детето. Подобен режим допринася за развитието на затлъстяването още в детска възраст, а също и за метаболитните последствия след това.

  Правилната регулация на енергийния баланс в организма в по-голямата си част е под автономен контрол и не винаги е осъзнат процес. Независимо, че решението да приемем дадена храна или да извършим дадена физическа активност е полудоброволно, чувства като глад, ситост, мотивация за хранене и спорт са сложни процеси, които се регулират от мозъка.

  Правилният начин на хранене и двигателната култура се възпитават още от раждането. В нашето съвремие редица нови изследвания говорят, че затлъстяването, освен от начина на хранене и живот, зависи и от други – по-сложни процеси в нашия организъм. Процеси, които преминават през централната ни нервна система и имат отношение към енергийния баланс в нашето тяло.

  Водена от световните тенденции, през последните години Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА предприе редица инициативи и информационни кампании, свързани с наднорменото тегло, вредата, която то нанася върху здравословното състояние на човека, информираността на обществото в развитите страни се повишава. Въпреки това, затлъстяването продължава да достига пандемични размери и да засяга все повече възрастови групи от населението.

   

  снимка: https://pixabay.com/