ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  На терен: ВМОБР проведе практическо занятие за реакция при тежки инциденти

  15.04.2016

  Военномедицинският отряд за бързо реагиране /ВМОБР/ към Военномедицинска академия /ВМА/ проведе практическо занятие за реакция при инцидент.

  Отрядът оказва медицинската помощ при масово постъпване на ранени, поразени и болни в резултат на бедствени ситуации и аварии.
   
  Конкретната ситуация - със започването на работния ден във ВМА пристига сигнал за голяма катастрофа на жп линия в района на Божурище. Веднага, със заповед на началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н., ВМОБР беше приведен в действие. Два екипа се изнасят за мястото, където в края на София, при разминаването на два влака – пътнически и товарен, серия от експлозии ги дерайлират и все още във вагоните се откриват жертви. На място работят всички спешни екипи от района. Но жертвите са много и в такива случаи се вика „тежката артилерия”, ВМА. Истината е, че екип с такава подготовка от общо 130 души медици под пагон в друга болница в страната няма.
   
  И макар че всички знаеха, че това е само тренировка, действията на медиците бяха като при реален случай – отработени до най-малкия детайл, в крадене на всяка минута, която може да означава спасяване на човешки живот.
   
  ВМОБР се намесва, когато се очаква дълго време да се работи на терен и се чувства липсата на медицински сили и средства. Той се намесва, за да подпомогне медицинските специалисти от Спешна помощ, коментира полк. доц. Александър Парашкевов, дм - началник на ВМОБР.
   
  На мястото на инцидента бяха формирани три полеви елемента – приемно-сортировъчно поделение, където спасителните екипи извличат пострадалите, а медицински екип преценява състоянието им. Автопревързочна, в която се извършват необходимите манипулации, с цел стабилизиране на ранените и зона за изчакване на евакуация, където стабилизираните пациенти изчакват да бъдат транспортирани в болница.
   
  Сортировката е важен процес при такива условия, тъй като пациентите са с различна степен на увреденост. Това е доста отговорна задача и изисква добра медицинска подготовка, допълва доц. Парашкевов. Той обяснява, че целта е пациентът да се изпрати на точното място, в точното време,  в точната болница.
   
  Работата на екипите е в разгара си, когато на място пристига и ръководството на ВМА, начело с генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н.. заедно с него са и двама от заместниците му – полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. – заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност и полк. доц. д-р Любомир Алексиев, д.м. – заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване в страната и извън територията на страната.
   
  Висока оценка за видяното даде началникът на ВМА.
   
  Впечатлен съм. Дойдох с малко предубеждение, защото отдавна не го бяхме правили. Но съм впечатлен – и от оборудването и най-вече от хората – знаят си работата, знаят си хронологията, имат подготовка, коментира професор Петров. 
   
  Той обаче изтъкна, че целта на това учение е не да се хвалят, а да се проверят слабите места. Дооборудване на контейнера за животоспасяваща помощ и закупуване на още помощ са мерките, които бяха набелязани, за да подобрят дейността на отряда.
   
  Трябва да бъдат два комплекта оборудване – да се ползват в клиниките и при нужда да се вкарат веднага в камиона, но в същото време в камиона трябва да има и друго, т.е. трябва да са два комплекта – да има един тук и един, който се рутира в клиничните звена, поясни още началникът на ВМА.
   
  ВМОБР е съставен от около 130 медици и има планове за готовност и реакция при критични ситуации и различни степени на опасност. Всеки месец се правят тренировки за поддържането на готовността на отряда за бърза реакция при кризи.