ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА и Алжир подновяват сътрудничеството си във военната медицина

  12.04.2016

  Днес, 12.04.2016г. /вторник/, ръководството на Военномедицинска академия посрещна официална делегация от Демократична и народна република Алжир. Визитата има за цел възобновяване на взаимоотношенията между двете страни в областта на военната медицина.
   
  Началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. и двама от заместниците му  - полк. доц. д-р Румен Попов, д.м. и полк. доц. д-р Любомир Алексиев, д.м., запознаха гостите с базата и възможностите, с които разполага Военномедицинска академия.
  Генерал-майор Абделкадер Бенжелул – главен директор на службата за военно здравеопазване към министерство на националната отбрана на Алжир; полковник Фарид Белунис – експерт в службата за военно здравеопазване към министерството на националната отбрана на Алжир; полковник Ахмед Будра – военен аташе на Алжир в Белград, Сърбия, останаха впечатлени от апаратурата и личния състав в болницата.

  Те имаха възможност да посетят и нагледно да се запознаят с условията, техниката и направленията, по които работят редица клиники – водещи не само в България, но и в Европа: "Анестезиология и интензивно лечение"; „Интензивна терапия”; „Едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология”; „Ендоскопска травматология”; „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”; „Ушни, носни и гърлени болести”; „Гастроентерология”; „Чернодробно - панкреатична и трансплантационна хирургия”, „Физиотерапия”; „Център по трансфузионна хематология”; „Инфекциозни болести”.
   
  Целта е да възобновим връзките си с една приятелска държава и аз ще направя всичко възможно за това,

  коментира генерал-майор Абделкадер Бенжелул след срещата с ръководството на ВМА. Той припомни доброто сътрудничество между Алжир и България от времето на Алжирската революция до 90-те години на миналия век и подчерта намеренията на алжирската страна за неговото възстановяване. 
   
  Приятно съм изненадан от военномедицинския личен състав и апаратурата, която видях днес в болницата,
  заяви още генерал-майор Абделкадер Бенжелул.
   
  Той не скри и добрите впечатления, с които останал от България, в която идва за първи път, както и от гостоприемството, с което е посрещната цялата делегация.
   
  Визитата продължава със среща със заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова.