Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Барелеф в памет на проф. Йовчо Топалов бе осветен във ВМА

  19.02.2021

  Барелеф в памет на о.з. генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов, д.м.н. бе осветен в Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА). С поставянето на паметния знак бе отдадена почит към делотому като легендарен лекар-хирург, началник и основател на ВМА, преподавател и учен.

  Проф. Йовчо Топалов е една от най-емблематичните личности на ВМА. Името му е изписано със златни букви в историята на Академията. Всъщност, той е човекът, благодарение на който ВМА днес е такава, каквато всички я познаваме. По негова инициатива през 1989 г. Висшият военномедицински институт е преименуван на Военномедицинска академия, заяви полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м., заместник-началник на ВМА.

  Всички ние, неговите колеги и ученици, помним проф. Топалов с пословичната му трудоспособност – той пръв влизаше в операционната зала и последен я напускаше – едва, след като се е убедил, че всичко необходимо е направено, допълни доц Василев.

  Клиниката по съдова хирургия ще носи името на проф. Йовчо Топалов, за да остане паметта му и за следващите поколения лекари, които ще работят в тази  област, съобщи ръководителят на звеното проф. Кузман Гиров.

  Този човек ни направи специалисти. На него ние дължим изключително много. Това беше човек - визионер, който вървеше много напред. Не стоеше в своето време, а се опитваше да направлява развитието на съдовата хирургия напред, за да достигне това, което е в момента – клиниката да е на световно ниво, коментира още специалистът.

  Проф. Йовчо Топалов е началник на ВМА в периода 1988-1990 г., основател и първи ректор на Военномедицинска академия. Има над 550 научни публикации и съобщения. Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оригинални оперативни техники и лечебни модификации. Проф. Йовчо Топалов почина на 11 януари 2021 г.