ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Депутатите впечатлени от финансовите резултати на ВМА

  07.04.2016

  Депутатите от комисията по отбрана към 43-тото Народно събрание останаха впечатлени от финансовите резултати на Военномедицинска академия,

  представени по време на днешното заседание. 
   
  Началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров представи пред народните избраници обобщен доклад за проведени обществени поръчки и финансови резултати в болницата 2015 г.
   
  В изложението си генерал-майор Петров посочи, че ВМА приключва 2015 г. с по-висок обем дейност и с 20 милиона лева по-малко разходи. Той за пореден път отбеляза, че задълженията на лечебното заведение са намалели значително и миналата година е приключена с около 35 милиона лева дълг. 
   
  Началникът на ВМА представи пред депутатите и данни за обществените поръчки и сключените договори, които гарантират разходната част на болницата за настоящата година. От доклада става ясно, че само по отношение на медикаменти и консумативи тази година ВМА ще намали разходите с 6,3 милиона лева, при храненето и охраната съответно с 3 и 1 милиона лева.
   
  Бих искал да подчертая, че тук не се касае за промяна на услугата от една фирма, в друга – тук се касае за нови икономически отношения и за постигнат финансов резултат, заяви професор Николай Петров и добави: Като краен резултат на база на тези подписани договори, ние тази година ще имаме 20 400 000 лв. по-малко разходи.
   
  Той отбеляза, че болницата работи с доста по-висок капацитет и при средна заетост на софийската болница около 500 легла, от Нова година ВМА работи на 700 легла постоянна заетост.
   
  Аз съм впечатлен от резултатите, както всички предполагам, които са били запознати с предишното състояние. Поздравявам ви с това, което правите във финансовата част, другата очевидно винаги се е справяла ВМА.
   
  Това коментира заместник-председателят на комисията Валентин Радев, след като чу доклада. 
   
  Другият заместник-председател на комисията – Янко Янков, също даде положителна оценка за работата на ръководството на ВМА. Той обърна внимание на две неща, а именно -

  от една страна имаме сериозно намаляване на разходите, от друга страна това по никакъв начин не влияе на качеството на здравеопазването. 
   
  В заключение началникът на ВМА отбеляза, че би искал да разчитат на всички тях за разбиране, съдействие и помощ  при технологичното обновяване, защото техниката изключително много остаря.