Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Генерал-майор проф. Мутафчийски на среща с военнослужещи преди ваксинацията в Армията

  05.02.2021

  Пандемията COVID-19 нагледно показва какъв би бил животът ни ако нямаше ваксини!

  Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и главен лекар на Въоръжените сили на Република България се срещна с военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

  Той отговори на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация  срещу SARS-CoV-2, която започва именно в карловската бригада идната седмица.

  Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции, подчерта генерал-майор Мутафчийски. Той изтъкна историята на ваксините до момента и добави, че днес имаме над 20 ваксини, които ни предпазват  от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

  По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита (доказана епидемиологична ефективност), безопасна е, стабилна и достъпна.

  Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и от липсата на ефективна терапия и невъзможност за провеждане на ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини, подчерта още началникът на ВМА.

  Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

  По време на срещата бяха засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание бе обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирусната инфекция.

  Ваксините имат ефективност над 90-95 %, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен.  Страничните реакция са много редки и не надвишават тези при други ваксини, заяви проф. Мутафчийски и добави, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони  хора.