ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА събра водещи специалисти на симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”

  05.04.2016

  На 1 и 2 април 2016 година в град София се проведе седмият Симпозиум „ Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” и 1-вият SEGUR workshop on Urolithiasis, организирани от Военномедицинска академия, Катедрата по Урология и Нефрология на ВМА, Секцията по Уролитиаза /EULIS/ на Европейската Асоциация по Урология /EAU/, South-Eastern Group for Urolithiasis Research SEGUR и Българско дружество по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия.
   
  Научната програма на симпозиума е фокусирана както върху теоретичните, така и върху практическите аспекти на минималните инвазивните и ендоскопски методи за диагностика и лечение на урологичните заболявания, заяви професор  Илия Салтиров, който откри симпозиума. 
   
  Организаторите и участниците във форума получиха специални поздравления от ръководството на Военномедицинска академия и лично от началника на болницата генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н.
   
  Заместник-началникът на ВМА по диагностично-лечебната дейност полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, връчи сертификат за сътрудничество на професор Кемал Сарика, председател на борда на Секцията по уролитиаза /EULIS/ на Европейската асоциация по урология/EAU/. Той получи и личния плакет на началника на ВМА в знак на признателност за приятелството, ентусиазъма и готовността да участва в ежегодните прояви на симпозиума.
   
  Научно-практическата програма на симпозиума, включваше state-of- the-art лекции от водещи европейски преподаватели, „Live surgery” сесии, „Hands-on-training” сесии, модерирана постерна и видео сесия, дискусия на клинични случаи.
   
  В симпозиума участие взеха представители от 11 страни - Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Македония, Португалия, Румъния, Сърбия и Турция – уролози, нефролози, хирурзи, анестезиолози, специалисти по здравни грижи, представители на медицински фирми и технически състав.
   
  Научният комитет е в състав от 30 изтъкнати специалисти и университетски преподаватели – 15 българи и 15 чужденци.