ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  АЗ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАМ, защото вярвам в науката!

  11.12.2020

  Ваксинацията като процес и медицинска стратегия започва активно да съществува от края на 19-ти век. Масовото й приложение води до изчезване на редица заболявания, много по-смъртоносни от COVID-19 и довели до гибел стотици милиони хора.

  Ние и нашите деца никога няма да се срещнем с тях – благодарение на науката. Представете си нивото на медицинското познание и обществена информираност преди повече от век, въпреки това ваксинацията е въведена, утвърдена и дори превърната в задължителна за някои заболявания. Учените са имали много по-ограничени възможности и въпреки това, хората са им се доверили.

  Днес живеем в свят, твърде различен от онези мрачни времена – подреден, комфортен, предвидим… Всички станахме свидетели как един нов вирус повлече надолу човешкото благополучие и щастие, градено с десетилетия, а над милион и половина загубиха битката за живот. Ваксинацията е единственият доказан метод, който може да ни върне към „нормалността“… да отвори света отново. Сега, когато науката и познанието са на светлинни години от времената, когато са се произвеждали първите ваксини, се надига обществено съмнение и се спекулира с целите на процеса. Методиката на РНК-ваксините се разработва не от десет месеца, а повече от десетилетие. Просто сега е времето да бъде приложена като иновативна, безопасна и по-лесно адаптируема от конвенционалните ваксини.

  Вече повече от месец съм заменил хирургичната престилка и скалпела за скафандър и пулс-оксиметър. Аз и моят екип от квалифицирани хирурзи и анестезиолози лекуваме пациенти с коронавирусна инфекция. Много случаи преминаха пред очите ми. Това предизвикателство сплоти колегите, но им причини и доста дискомфорт в личен план. Благодарение на стриктните мерки и лична отговорност до момента нямаме заразен персонал и с нетърпение очакваме пристигането на първите ваксини.

  Ще се ваксинирам, защото вярвам в науката, благодарение на която ежедневно спасявам човешки животи. Ще се ваксинирам, за да мога да се радвам спокойно на моето семейство и приятели, както и да помагам на следващите нуждаещи се пациенти…

   

  ДОЦ. ИВЕЛИН ТАКОРОВ, дм

  Началник на Първа клиника по коремна хирургия-ВМА