ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с уникален метод за изследване на тънките черва

  10.03.2016

  Уникален метод за изследване на тънките черва, както и на дебелото черво, въвежда Клиника по гастроентерология към Военномедицинска академия, съвместно с Медицински център САНУС 2000. 
   
  Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула  с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път. 
   
  PillCam SB e най-широко използваната и много добре толерирана от пациентите система за капсулна ендоскопия. Тя осигурява прецизно и безболезнено изследване на тънките черва. Тази процедура е единствен метод и стандарт за откриване на лезии, оценка и проследяване на уврежданията на тънките черва, за откриване на източници на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт и много други заболявания.  PillCam SB има повече от 2 милиона употреби при пациенти в целия свят и повече от 1900 клинични проучвания.
   
  PillCam Colon е минимално извазивен инструмент за директна визуализация на дебелото черво. PillCam Colon допълва колоноскопията,  може да се използва като нейна алтернатива в редица случаи, както и при пациенти, които имат по-висок риск от усложнения от колоноскопия, включително пациенти с кървене, с риск от седация, предишна непълна колоноскопия или при пациенти с възпалителни заболявания на червата.
  Предварителните консултации за капсулната ендоскопия се извършват в Медицински център САНУС 2000, а самото изследване – на територията на Клиника по Гастроентерология, ВМА. Стойността на изследването ще се покрива от Здравната каса, а капсулата ще се закупува от пациента. 
   
  ПРЕДИМСТВА НА КАПСУЛНАТА ЕНДОСКОПИЯ:
   
  •Проста, сигурна, неинвазивна процедура. 
  •Не изисква анестезия или седация.
  •Не се прилага йонизиращо лъчение.
  •Не изисква хоспитализация, пациентът може да извършва обичайните си дейности по време на изследването.
  •При съмнение за непроходимост в ГИТ или риск от задържане на капсулата може да се приложи предварително тест капсула за установяване на проходимостта 
   
   
  КОНТРАИНДИКАЦИИ:
   
  •Пациенти с дисфагия или други заболявания, водещи до затруднено преглъщане 
  •Пациенти с гастроинтестинална обструкция 
  - Механична обструкция – ахалазия, стриктури, извършени хирургически процедури, Ценкеров дивертикул
  - орофагиални – деменция, педиатрични пациенти
  - гастропареза, нарушен транзит през т. черва поради употреба на наркотични или психотропни вещества
  •Стриктури и стенози
  •Фистули
  •Имплантирани електронни устройства (пейсмейкъри или други имплантирани електронни медицински изделия)
  •Не се  препоръчва при деца под 2 г. или 10 кг. телесно тегло