ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Човешкият живот е абсолютната ценност! Медиците са живата сила срещу COVID-19!

  25.11.2020

  Трудно решение за правителството за налагането на нови ограничителни мерки, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото Щабът и министерство на здравеопазването следят много зорко какво се случва в страната и в света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави, които достигнаха досега тези нива на заболеваемост и смъртност, отнесени към 100 000 души предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи и в Белгия, това се случи и във Франция, това се случи и в Италия. Затова и там бяха въведени много по-рано. Те достигнаха тези нива по-рано от нас. Достигайки нивата над 600 заразени на 100 000 души, България трябваше да вземе тези строги, въпреки че в сравнение с другите държави, доста по-либерални мерки. Тук не става въпрос за затваряне по домовете. Както и никога не е ставало на въпрос в България да бъдат затваряни хора. Това са спекулации още през пролетта.

  Но каква е целта? Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което – според нашите анализи и наблюдения на другите държави, ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляване на смъртността, което се очаква към края на втората и третата седмица. Това е абсолютно необходимо – първо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Ние имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаване на броя на заболелите, намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. Те се заразяват като всички останали български граждани. В момента имаме над 2000 души медицински персонал, който иначе активно работи на предна линия, но сега е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Както и да я укрепваме, няма как да заменим живата сила – хората, които се справят със заболелите. Това е абсолютно необходимо.

  Друго – човешкият живот е абсолютната ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек е така. Независимо какви са другите щети, човешкият живот и най-голямата ценност. Ние като лекари не може да изповядваме друга ценност, освен тази. Ние сме призвани да браним човешкия живот. Според нас, трябва да се намалят до минимум конктактите, а световният анализ показва, че именно училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнеси и други, са най-рисковите места. Не че не можем да извадим още 100 места, в които да има известно събиране на хора. Но това са най-рисковите места, които се оценяват. Ограничаването на контактите там, ще доведе до голям спад на рисковите такива.

  Не претендираме за напълно затваряне на държавата и че ще ограничим контактите на 100%. Но това ще даде резултат. И този резултат няма да бъде с магическа пръчка, той ще дойде към края на втората седмица като нива на заболеваемост и накрая на третата седмица ще има намаляване нивата на смъртността. По този начин ще можем – първо, да дадем възможности на нашите сънародници да посрещнат по-спокойно и с по-освободени души предстоящите светли коледни празници. Второ – намалените нива на заболеваемост ще забавят темповете на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел. Ако си спомняте още в началото, тогава цитирах госпожа Ангела Меркел, че ние трябва да направим всичко възможно да опазим колкото се може повече хора здрави и живи до идване на ваксината.

  Пак повтарям – това е мярка, която е с точно определен срок. Защо е такъв срок? Защото ние вече видяхме, че в Израел и в други държави са наложени такива мерки. Точно този даде търсения резултат. Просто за илюстрация, Израел въведе подобни мерки при заболеваемост 6000 души на ден и излезе от този триседмичен период със заболеваемост 400 души на ден. Мисля, че няма по-ясен пример.