ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Бъдете силни, диабетът няма да ни победи!

  14.11.2020

  Захарният диабет е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиято темп на нарастване надвишава статистическите очаквания, въпреки съвременните методи за лечения и проследяванията на пациентите. Болестта е обявена за пандемии в световен мащаб от СЗО още преди повече от 20 години. Световната статистиката сочи, че над 475 милиона пациенти страдат от захарен диабет, като до 2030 г. се очаква броят им нарастване с 55%. В България броя на диабетиците е около 500 хиляди, като половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване.

  „Немалък е и процентът на недиагностицираните пациенти. Ранното откриване, ранното започване на лечение, а също и профилактиката преди да се отключи захарния диабет е от изключително значение. Трябва да бъдем силни, диабетът няма да ни победи“, коментира по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) проф. д-р Ивона Даскалова, ръководител на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия (ВМА).

  Ежегодно специалистите по ендокринология, работещи в клиниката на ВМА, организират безплатни кампании в цялата страна с цел превенция на това социалнозначимо заболяване. Тази година всички усилия са насочени към овладяване на коронавирусната инфекция, като пациентите с диабет попадат в една от най-рисковите групи за COVID-19.

  „Диабетиците и хората с наднормено тегло са една от високорисковите групи, при които заболяването протича по-тежко с повече усложнения. Вече сме наясно, че при протичане на инфекцията при пациенти със захарен диабет има повишен риск от образуване на макро- и микротромбози, сърдечно-съдови усложнения, повишено кръвно налягане. Пациентите трябва да знаят, че един от решаващите фактори, е поддържането на кръвната захар в нива близки до нормалните. Компенсацията на диабета е решаваща за добрия изход от заболяването“, акцентира проф. Даскалова и допълни, че съветва своите пациенти да спазват изключително строго противоепидемичните мерки, да намалят максимално и колкото е възможно социалните си контакти, да се пазят, да носят правилно маските си и да повишат грижите към себе си.

  „Можем да правим гимнастика всеки ден по 30 минути или да се разхождаме, когато времето го позволява, да имаме режим на правилно хранене и да се опитаме да намалим стреса“, коментира ендокринологът.

  Поддържането на активен начин на живот, здравословното хранене, хранителният режим и намаляването на ежедневните нива на стреса са от изключително значение при пациенти с диабет. „Обездвижването, наднорменото тегло, неправилното хранене, стресът са особени рискови фактори, които водят до отключване на заболяването. Възможно е захарният диабет да се предаде по наследство, но не е задължително“, продчерта проф. Ивона Даскалова.