ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА се поклони пред Докторския паметник по случай 138 г. от Освобождението на България

  02.03.2016

  Медицински специалисти и служители на Военномедицинска академия взеха участие в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София, организирано от Българския червен кръст по повод 138-та годишнина от Освобождението на България.
   
  Преди поднасянето на венците свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) отслужиха панихида в памет на загиналите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част отдадоха военни почести. 
   
  Церемонията е благодарност и почит към паметта на загиналите за Освобождението на България лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, като на паметника са изписани общо 531 имена. 
   
  Вечна им памет, те извоюваха нашата свобода, заяви в краткото си слово председателят на БЧК Христо Григоров.
   
  Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи. 
  Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида. 
  Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков. 
  На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.