ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Будителите днес

  01.11.2020

  Денят на будителите  е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

  За първи път Денят се отбелязва в Пловдив през 1909 г. В официалния календар влиза в исторически важен момент – след поражението през Първата световна война, когато нацията е обезкуражена, икономиката плаща тежки репарации, обществото е в криза, младите българи се лутат в търсенето на ценности. Годината е 1922-а, на власт е правителството на Александър Стамболийски. Един от министрите му – Стоян Омарчевски, решава, че денят на Свети Йоан Рилски (по Грегорианския календар) трябва да бъде посветен на всички българи, допринесли за пробуждането и развитието на българския дух. Случайност, а може би не – днес, на празника на Свети Йоан Рилски празнуват българските лекари! 

  Всеки исторически период ражда своите будители. Те не се избират случайно, а се създават тогава, когато има нужда от тях. Пръв Паисий Хилендарски се опитва да пробуди българите, убеждавайки ги, че има с какво да се гордеят. Справя се с тази нелека задача именно във време, в което народът е обезверен и останал без надежда.

  Днес страната ни е изправена пред едно много сериозно предизвикателство – пандемията от COVID-19 и всички последици от нея. Повече от 8 месеца медицинските екипи се борят денонощно със заразата. Месеци на всеотдайна работа, безсънни нощи, екстремни ситуации и физическо изтощение. Месеци, в които българските лекари са опората, доверието и сигурността, от което хората имат нужда.

  На фона на това, няколко поредни вечери екипите от големите болници в София, последвани от наши колеги и в страната, се опитват с пробудят обществото с призиви за спазване на противоепидемичните мерки. Те излизат с включени светлини на мобилните си телефони, символизирайки светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия от COVID-19. Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри и санитари, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болниците през изминалите месеци.

  Тези хора носят искрици от духа на предците ни и се опитват да ги разпалят и сред днешното общество. Това са хора, отдадени на своята професия, хора с достойнство и отговорност.

  От какво трябва да се събудим днес? От негативизма, от безгрижието, безразличието и безверието...

  Всеки човек има грижата за себе си и за своето събуждане, както и здравето е лична отговорност на всеки от нас. Но днес трябва да се събудим от собствения си индивидуализъм, за сметка на колективните действия.  Трябва ясно да осъзнаем, че само солидарно можем да се справим с този проблем. Да загърбим апатията и да се отърсим от усещането, че нищо не зависи от нас. Напротив. Всичко е в нашите ръце и в осъзнатото отношение към проблема.

  Днес свеждаме глави пред святото дело на народните будители, допринесли за съхраняването на българската  история. Но и изричаме имената на днешните будители, заставайки пред тях с очи на заслужена благодарност.