Начало / Новини / Военномедицинска академия чества 122 години от създаването си

Военномедицинска академия чества 122 години от създаването си

         На 2 декември, понеделник, ВМА ще отбележи своята 122-годишнина с поредица от празнични събития.
        Тържественото честване  ще започне в 10.00 ч. пред болницата  с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицинки чинове. В 10.15 ч. ще продължи в централното фоайе на сградата с  концерт на Танцовия ансамбъл на община Босилеград като празничен поздрав  в знак на  благодарност към  медиците, лекували нейните жители.
        В 11.00 ч. в централното фоайе на болницата ще бъде открито композиционното пано на художника Михаил Лалов  „Дървото на живота”,  посветено на донорите, дарили органи за чернодробни трансплантации, извършени във ВМА. Събитието е част от националната кампания в подкрепа на донорството.
        В 11.30 ч. ще бъде открита реновираната Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовата система на 13-ти етаж, която обслужва както стационарно лекувани болни, така и амбулаторни пациенти.
        В 12.00 ч. празникът ще продължи в салона на Театър „Българска армия” с тържествено събрание и празничен цонцерт на  Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.
        Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато  с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.
        Със своите съвременни диагностично-лечебни възможности днес ВМА е неизменен притегателен център за пациенти от цялата страна.  През деветмесечието на 2013 г. амбулаторният поток от прегледи в столичната военна болница се е увеличил с 2 %, извършени са близо 180 000  прегледи и са приети за стационарно лечение над 40 000 пациенти. От тях 18% са от  контингента на Министерството на отбраната. Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност. С 18% е увеличен броят на транспортирани от други болници. В същото време е намален  средният престой на пациенти в клиниките на 6,5 дни, както и времето за диагностика на тежко болни  – от 6 на  3 часа. ВМА е сключила 168 договори с други здравни заведения за диагностика и лечение на пациенти и 12 договори със здравни осигурителни фондове, което показва значимостта на нейния дял в общото здравеопазване.  Над 200 военни медици участват в мисии зад граница -  в Афганистан, Мали, Кувейт, Италия, Босна и Херцеговина и др.