Начало / Новини / Военни психолози от цялата страна обменят опит във ВМА

Военни психолози от цялата страна обменят опит във ВМА

Военномедицинска академия е домакин на тридневен семинар със специализираните звена и органи по психологично осигуряване от Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъера на отбраната.
 
Целта на събитието е анализ на съвременните предизвикателства пред психологичното осигуряване и предприемане на мерки за подобряване на взаимодействието и координацията между специализираните звена и органи на психологично осигуряване.
 
Хората отдавна са прозрели, че вашата роля е изключително важна, коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на ВМА при откриването на семинара.
 
Той сподели, че още при зараждането на идеята за тази среща е бил убеден в ползите от нея: „В каквато и да е сфера на медицинската и немедицинската наука се изисква анализ на всички резултати, постигнати досега от методите, които вие използвате, от прийомите, с които работите, да се набележат мерки как да се подобри работата и да се споделят новите техники и новия опит”.
 
„Не е тайна, че това е абсолютен шлагер в НАТО – проблемите в психологията. Едно от оановните неща, които се отчитат за боеготовността на воините – това е тяхната психологическа пригодност и тяхното психологическо състояние”, подчерта проф. Мутафчийски пред участниците в семинара.
 
Той изтъкна, че

именно на тях се пада особено отговорната работа да открият дискретните признаци на изпепеляване, на боен стрес

и сподели впечатленията си едно от посещенията си в центъра в Ландщул, Германия, където с всяка измината година се делът на психолозите и психиатрите се увеличавал все повече. Именно тези специалисти са оценявали всеки един от прибралите се учатници от мисия или пък ранени.
 
Хората отдавна са прозрели, че вашата роля е изключително важна. Затова не мога да скрия и удовлетворението си от провеждането на този семинар. Сигурен съм, че ще има успех, заключи началникът на ВМА.
 
Сред специалните гост-лектори бе командирът на 68-ма Бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, който представи лекция на тема „Мястото и ролята на психолога през призмата на командира”.

В програмата са включени лекции още на доц. Илия Маринов, д.м.; д-р Велислава Донкина,д.п.; д-р Цв. Райчева; д-р Красимир Костадинов и други.