Начало / Новини / Стотици жени прегледани безплатно за рак на гърдата във ВМА

Стотици жени прегледани безплатно за рак на гърдата във ВМА

Над 500 жени се възползваха от безплатните прегледи за рак на млечната жлеза, които бяха част от традиционните кампании за превенция на социалнозначимото заболяване, провели се в края на 2017 година.
 
Практиката за профилактични прегледи във ВМА е целогодишна, като периодично се организират подобни скринингови кампании в различни области.
 
Според данните,

в света заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава между 1 и 2% годишно. По данни на СЗО годишно се диагностицират около 1,6 милиона жени и 412 хиляди са смъртните случаи.
 
През последните 10 години се наблюдава следната тенденция - при плавно увеличаване на заболеваемостта, смъртността в световен мащаб ежегодно спада с 1%, коментира проф. Георги Байчев - хирург и онколог от Клиника "Гръдна хирургия” към ВМА.
 
По думите му, това е нещо много сериозно: Смята се, че три са причините за намаляване на смъртността. Първата безспорно е по-добрата здравна просвета на населението. Днес българската пациентка е много по-информирана. На второ място се нареждат скрининговите кампании.
 
Третата причина за намаляване на смъртността е подобряване на лечебните методи, категоричен бе специалистът.