Начало / Новини / Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи

Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи

"Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве".
 
Това заяви проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация по време на обучението "Часът на диабета", организирано с подкрепата на посолството на Великобритания в България.
 
По думите й, двата основни подхода в тази насока са именно здравословното хранене и движението. В препоръките й влизат три до пет порции зеленчуци и плодове дневно и диета, богата на мононенаситени мастни киселини с включени много ядки, маслини, зехтин и авокадо, честа консумация на риба, връщане към супите и готвените ястия, пълнозърнест или тъмен хляб. 
 
Що се отнася до движението - поне 40 минути разходка дневно, активно движение и спортуване, както и излети сред природата в почивните дни.
„ Наднорменото тегло също е рисков фактор, и този проблем стои много остро за България”, обясни още проф. Даскалова. Според статистиката, близо 60% от хората над 18-годишна възраст у нас са с наднормено тегло, а 20% са със затлъстяване. 
 
"Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не допускайте децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си.

Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат", призова специалистът. 

Снимка: redmedia.bg