Начало / Новини / Министърът на отбраната Ангел Найденов награди генерал-майор проф. Стоян Тонев

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди генерал-майор проф. Стоян Тонев

„В историята на всяка една институция човек, независимо каква позиция заема, оставя диря,  ако има свой собствен почерк. Това е още по-важно, когато става дума за ръководител, който има свой индивидуален стил на работа и управление“. С тези думи министърът на отбраната Ангел Найденов се обърна към началника на Военномедицинската академия генерал-майор проф. Стоян Тонев, д. м., на церемония по награждаването му в Министерството на отбраната. Най-високото отличие на министерството  - почетния знак  „Свети Георги“ – І степен, беше връчен на генерал-майор проф.Тонев за неговата цялостна дейност, издигаща престижа на Министерството на отбраната и за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения.
„Вие успяхте да утвърдите Военномедицинската академия като водещо здравно заведение и създадохте една солидна основа за хората, които идват след вас. Всъщност вдигате летвата високо и това изисква и от Министерството на отбраната да полага не по-малко грижи от тези, които е полагало досега, за да подпомага усилията на ръководството на ВМА в амбицията да запази този статут“, каза още министър Найденов. Той изрази благодарност към генерал-майор Тонев за приноса и усилията му за изграждането на авторитет и доверие към Българската армия и го поздрави по случай неговата 60-годишнина. 
Генерал-майор проф. Стоян Тонев беше награден с най-високото отличие на Министерството на отбраната в последния ден, в който, поради навършване на пределна възраст, заема поста си като началник на Военномедицинската академия и Главен лекар на Въоръжените сили на Република България. Министър Найденов подчерта, че в продължение на 11 години генерал-майор Тонев ръководи ВМА и с всеотдайната си работа е превърнал поверената му структура в болнично заведение с респектиращ научен капацитет, търсени специалисти и завидна материална база.
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов награди с офицерски кортик генерал-майор Тонев за дългогодишната му безупречна служба в редовете на Българската армия и за доказаните му професионални и личностни качества. 
Почетна грамота за първо място в  рейтинговата класация за граждански одит и удовлетвореност на пациентите връчи на ген.майор Стоян Тонев Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Грамотата се връчва на началника на ВМА за четвърта поредна година.  
 
Генерал-майор проф. Стоян Тонев оглавява ВМА от септември 2002 г. Под негово ръководство от затворено и ограничено в издръжката и развитието си ведомствено звено тя се превърна във водещо и предпочитано  от всички български граждани медицинско заведение. Въпреки широката си отвореност към цивилното население, ВМА е определяна и като най-конкурентната структура на отбраната и ключов елемент в националната сигурност,  както и при управлението на кризи. Нейната конкурентоспособност е водеща  както на  регионално, така и на международно ниво, става ясно от дългогодишно изследване на Центъра за операционен анализ към БАН, както и от редица анализи на авторитетни международни институции, които определят генерал-майор Тонев като един от най-успешните мениджъри  не само в областта на медицината, но и на отбраната.
Ген.-майор проф. Стоян Тонев е носител на престижното звание на медицинското съсловие „Лекар на годината”(2008 г.), „Доктор хонорис кауза” на Медицинския университет в Пловдив (2008 г.), наградата  за научен принос на името на Богомил Берон (2005 г.), орден «Стара планина» (2009 г.), отличието за най-добър ръководител и мениджър в сферата на здравеопазването („Форум Медикус”- 2010 г.),  наградата на Израелското правителство – орден за заслуги  по повод медицинското осигуряване на атентата в Сарафово (2012 г.), наградата на Червения полумесец за медицинското осигуряване на мисиите в Ирак, Судан и Мали (2013 г.) и др.
Под негово ръководство през последните години ВМА получава  редица авторитетни  международни награди  - «Лидер на престижа и качеството» за всички болници от страните-членки на НАТО (2008 г), награда за най-добро качество на медицинските услуги и стабилни финансови резултати (2009г.) от Института за Медицински одит и контрол на ресурсите (MARC), който е част от Европейската асоциация за качество в здравеопазването (ESOH). Четвърта поредна година ВМА е на първо място и в  рейтинговата класация за граждански одит и удовлетвореност на пациентите на Българската асоциация за закрила на пациентите. През октомври 2011 г. Българският лекарски съюз връчи на ген. майор Тонев голямото отличие за медицина, наука и най-успешно развиваща се болница у нас. На последния празник на ВМА на 2.12.2013 г. Българският лекарски съюз връчи на ген.майор проф. Тонев най-високото си отличие – почетен знак на съюза за изключителен принос към националното здравеопазване.