Начало / Новини / „Лекари за пример”: Проф. Никола Владов сподели опита си със студенти по медицина

„Лекари за пример”: Проф. Никола Владов сподели опита си със студенти по медицина

Проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, представи пред студенти пътя си в медицината.

Той се включи в инициативата на Асоциацията на студентите-медици в България – София и медицински факултет на МУ-София – „Лекари за пример”.

Основната й цел  е да представи на студентите-медици възможността да останат и да се развиват в България чрез примера на онези лекари, които през кариерата си непрестанно работят за развитието на медицината и здравеопазването в България и са се утвърдили като специалисти не само в България, но и в чужбина.

Защо избира медицината – и то в България, а не в чужбина? За пътя от провинциалните малки болници до голямата ВМА. За най-тежките моменти в работата, за радостта и удовлетворението след добре свършената работа, за хилядите благодарни пациенти, екипа, приятелите и семейството – това бяха само част от темите, които проф. Владов засегна в едночасовия си разговор с младежите.

Пред тях той представи опита, който ВМА има в чернодробните трансплантации, като подчерта, че първата такава е направена без чужда помощ: „Да, ние ходихме да се обучаваме в чужбина, но когато дойде моментът, се справихме сами, без чужда намеса. За разлика от Румъния, например, където първите няколко трансплантации бяха направени с помощта на чуждестранни екипи”.

Засегната беше темата за донорството и развитие на трансплантологията у нас, както и роботизацията в медицината.

В заключение проф. Никола Владов посъветва студентите да не спират да учат, да показват желание и усърдие:

„Вратите на ВМА са винаги отворени за всички, които искат да се учат и развиват”.

Снимки: Петър Райжеков