Начало / Новини / Лекари от „Пирогов” и ВМА спасиха 4-месечно бебе с огромен тумор

Лекари от „Пирогов” и ВМА спасиха 4-месечно бебе с огромен тумор

Лекари от УМБАЛСМ „Пирогов“ и Военномедицинска академия спасиха 4-месечно бебе с огромен тумор.

Доброкачественият хемангиом е обхващал половината черен дроб и цялата коремна кухина на момиченцето, като дори е пречел на сърдечната дейност.
 
В началото на 2018-та година съвместни екипи от двете болници - детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов, доц. Ивелин Такоров и проф. Евелина Одисеева от ВМА, обединиха усилия и извършиха резекция на черния дроб. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. В момента е настанено в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, като очакванията са до дни да бъде изписано.
 
15-сантиметровото образувание е открито случайно.
 
„Въпреки че се оказа доброкачествен тумор, трябваше да оперираме веднага, тъй като ни притесняваше размерът – колкото детска главичка, както и бързото нарастване. Освен това, бебето беше с изразен анемичен синдром. Образуванието можеше всеки момент да се пръсне, предизвиквайки тежък кръвоизлив и да убие малката пациентка“, обясни д-р Цвятко Георгиев от „Пирогов”. Поради спецификата на тумора и възрастта на детето се свързва с проф. Никола Владов, началник на Чернодробно-панкреатичната и трансплантационна хирургия във ВМА.
 
„Всяката такава операция е предизвикателство за всеки специалист, независимо от опита, който има. Важно е да има такава колаборация между болниците и екипите”, коментира от своя страна проф. Владов

и добави:
 
„За мен беше удоволствие да оперирам в „Пирогов“, аз съм започнал своята кариера тук и може да се каже, че имам сантимент към тази болница. Освен това да работиш с деца е много благодарно нещо – виждаш колко бързо се възстановяват след толкова тежка интервенция“.
 
Той обясни, че тази операция, продължила 2 часа, е била стандартна, но нестандартното е, че е била на толкова малък пациент: „Това беше един голям хемангиом, който притиска коремните органи и пречи на сърдерчната дейност. Хемангиомът е доброкачествено съдово образувание, което се среща често в черния дроб и се оперира,  когато е над 6 см и пречи на пациентите да имат добро качество на живот. Тук говорим за 15 см, което само по себе си е абсолютна индикация за операция”.
 
Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.